Mesi, Kovačević i drugi fudbaleri na ofšoru

Mesi, Kovačević i drugi fudbaleri na ofšoru

FIFA (foto: ICIJ)

Dokumenti koji su prvi put dostupni javnosti otkrivaju tajno poslovanje fudbalera, njihovih menadžera i zvaničnika Svetske fudbalske federacije (FIFA), kao i novac skriven na računima ofšor kompanija. U dokumentaciji agenta za osnivanje i vođenje ofšor firmi pominju se, između ostalih, Lionel Mesi, Mišel Platini i Darko Kovačević.

Priredila: Bojana Pavlović

Otkrića su rezultat zajedničkog jednogodišnjeg istraživanja Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i nemačkog lista „Zidojče Cajtung“ i drugih redakcija, među kojima i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK. Partneri u istraživanju prečešljali su više od 11 miliona dokumenata – internih dosijea advokatske kancelarije „Mossack Fonseca“ sa Paname čiji je posao da otvara i vodi ofšor firme.

U arhivi ove agencije našlo se dvadesetak najvećih fudbalskih imena – bivših i sadašnjih zvezda Barselone, Mančester junajteda i Real Madrida.

Fudbalska etika

Član Nezavisnog etičkog komiteta FIFA-e Huan Pedro Damjani radio je za najmanje sedam ofšor kompanija povezanih sa Euhenijom Figeredom, bivšim potpredsednikom FIFA-e, koga američke vlasti optužuju za prevare, pranje novca i podmićivanje.

Damjanijeva advokatska kancelarija bila je povezana i sa biznismenima Ugom i Marjanom Hinkisom, ocem i sinom, optuženim da su dali desetine miliona dolara mita za prava da emituju FIFA-ine događaje u Latinskoj Americi.

Dokumenta ne ukazuju da je Damjani uradio išta protivzakonito, ali otvaraju značajna pitanja u trenutku kada se tajno ofšor poslovanje u najpopularnijem sportu na svetu sve više povezuje sa korupcijom.

Mesi na optuženičkoj klupi

Protiv Lionela Mesija, zvezde FK Barselona i najboljeg fudbalera na svetu, podignuta je optužnica u Španiji jer je sa ocem Horheom, koristeći ofšor firme u Belizeu i Urugvaju, utajio milione dolara poreza.

Lionel Messi

Lionel Mesi (foto: fcbarcelona.com)

Procurela dokumenta pokazuju da je Mesi sa ocem imao još jednu ofšor kompaniju u Panami. U fajlovima „Mossack Fonseca“, panamska kompanija prvi put se pojavljuje 13. juna 2013, samo dan pošto je španski tužilac protiv Mesija i njegovog oca podigao optužnicu za utaju poreza. Mesi je, posredstvom svog oca, rekao da ne želi da komentariše ove navode.

Slavni fudbaler i njegov otac, koji mu je bio agent, 31. maja naći će se na sudu gde će odgovarati za utaju poreza. Opuženi su da su oštetili državu za gotovo 6,5 milona dolara, skrivajući primanja od autorskih prava na prodaju fotografija iza mreže ofšor firmi. Mesi je negirao da je pokušao da bilo koga obmane.

Panamska firma koja je bar od 2013. u vlasništvu Mesija i njegovog oca ne pominje se u optužnicama španskih vlasti protiv njih iz 2014. i 2015.

Dokumenta pokazuju da je Mesi potpisao najmanje jedan papir iz koga se vidi da je on vlasnik firme, a njegov otac Horhe preuzeo je vlasništvo u decembru 2015. Kompanija je i dalje aktivna, vidi se u panamskom privrednom registru.

U datoteci su i ofšor firme dvadesetak sadašnjih ili bivših vlasnika velikih fudbalskih klubova, uključujući Inter iz Milana i Boku juniors iz Buenos Ajresa.

Ličnosti iz FIFA-e

Jedna od najpoznatijih ličnosti čije se ime pojavljuje u dokumentima jeste Mišel Platini, bivši francuski fudbalski velikan i ključna figura u skandalu koji je potresao FIFA-u 2015. On se oslanjao na agenciju „Mossack Fonseca“ da mu pomogne u upravljanju ofšorovima osnovanim na Panami 2007, iste godine kada je imenovan za predsednika evropskog fudbalskog udruženja – UEFA. Platini, dugogodišnji član Izvršnog odbora FIFA-e, već je proteran iz ovog sporta na šest godina zbog sumnjive ispate u vrednosti od dva miliona dolara koju je dobio od FIFA-e 2011. godine.

Platinijev advokat izjavio je da njegov klijent švajcarski državljanin i dodao da su vlasti te zemlje upoznate sa svim njegovim računima, investicijama i imovinom.

Generalni sekretar FIFA-e Džerom Valke, koji je na ovoj poziciji bio dok nije smenjen zbog optužbi za korupciju, takođe se pojavljuje u dokumentima. On je vlasnik firme osnovane jula 2013. na Britanskim devičanskim ostvima. Čini se da je firma korišćena za kupovinu jahte na Kajmanskim ostrvima.

Objavite šta hoćete“, odgovorio je Valke mejlom na pitanja novinara. „Firma više ne postoji i nikada nije imala sopstvena sredstva, nikada nije imala račun u banci, niti ikakvih komercijalnih aktivnosti.“

Glavni igrači

Igrači čija se imena pojavljuju u dokumentaciji agencije „Mossack Fonseca“ dolaze, između ostalog, iz Brazila, Ujedinjenog Kraljevstva, Turske, Srbije, Holandije, Švedske… Većina njih koristila je firme najverovatnije da sačuva novac zarađen prodajom različitim sportiskim brendovima i oglašivačima prava na objavljivanje njihovih fotografija.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Darko Kovačević (foto: occrp.org)

Tu je i Leonardo Uljoa, najbolji strelac Lester sitija. On je 2008. prepisao prava na prodaju svojih fotografija ofšor firmi sa sedištem u Njujorku. Zastupnik firme bio je Hose Manuel Garsija Osuna, biznismen i fudbalski menadžer u Španiji optužen za prevare i da je u džep stavio veliki procenat novca koji je Uljoa trebalo da primi za prava na fotografije, kao i za svoje ugovore o transferu.

Ivan Zamorano, penzionisani čileanski fudbaler, nalazi se na FIFA-inoj listi 100 najboljih igrača na svetu. Prava na prodaju njegovih fotografija imala je firma registrovana na Britanskim devičanskim ostrvima, a Zamorano je upisan kao njen vlasnik.

Dok je 2005. igrao u Mančester junajtedu, Argentinac Gabrijel Hajnce osnovao je kompaniju na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Iste godine potpisao je ugovor sa „Pumom“ koji mu je garantovao najmanje milion dolara u narednih pet godina. Novac koji je „Puma“ uplaćivala preusmeravan je na ofšor. Kao vlasnik firme bila je upisana Hajnceova majka.

Timski poduhvat

Španski Real sosijedad plaćao je svoje igrače i omogućavao i klubu i fudbalerima manje oporezivanje.

Klub je svake godine plaćao igračima milione dolara, a oni su samo deo isplata prijavljivali španskim vlastima. Španske vlasti su došle do podatka da je Darko Kovačević, poznati srpski fudbaler, zarađivao oko 2.000 dolara mesečno od kluba tokom sezone 2006/7. Dokumenta kompanije „Mossack Fonseca“ pokazuju da je klub Kovačeviću plaćao približno 1,4 miliona dolara te godine i to posredstvom holandske kompanije.

Iz pres službe kluba saopštili su da je ovakvo plaćanje posredstvom firmi u inostranstvu uobičajena praksa u svim timovima u Španiji.

 

Comments are closed.