Masovni protesti „protiv diktature“

Masovni protesti „protiv diktature“

„Vučiću, onesvesti se“, „Puk’o si“, „Vučiću, pede*u“ vikala je masa, uglavnom studenata, koja je večeras prošetala Beogradom u znak protesta zbog izbornih rezultata. „Protest protiv diktature“ odražava se drugo veče zaredom i u drugim većim gradovima u Srbiji.

Pišu: Bojana Pavlović, Milica Vojinović

Više hiljada građana okupilo se ispred Narodne skupštine oko 18 časova. Na mestu gde se nalazio plakat sa slikama i imenima stradalih i nestalih na Kosovu, koji je navodno pocepan tokom jučerašnjeg protesta, mladi su ostavili cveće.

Kolona je u protestnu šetnju krenula od Trga republike, preko Makedonske ulice gde se zadržala ispred zgrade „Politike“, a zatim produžila do Radio-televizije Srbije gde je razvijen transparent „Vaše pravo da ne znate ništa“.

Masa je potom produžila Takovskom i Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije, odakle se podelila u dve kolone – jedan deo uputio se u pravcu Slavije, a drugi u Savamalu.

Policiji koja je obezbeđivala skup, građani su vikali „Ostavite pendreke“ i „Uhapsite Vučića“. Na trasparentima koje su studenti nosili pisalo je „Glasove iz groba nije imao ni Sloba“, „Sistem te laže“, „Sloboda medija“, „Neću sendvič, hoću revoluciju“, „Danas izlazim na ulicu da sutra ne bih živeo na njoj“.


Današnji protest bio je masovniji nego jučerašnji, a oba su organizovana posredstvom društvenih mreža. Nije poznato ko su organizatori protesta.

Iako je proteste podržala većina opozicionih stranaka, nije bilo vidljivih stranačkih obeležja.

Skupovi su održani i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Subotici.

1 Comment

  1. St00 kaže:

    Dovoljno je samo mirno i svakodnevno, bez zurbe.
    Treba nam nezavisno tuzilastvo, sudstvo i javni servis