Martinović u skupštini lažno optužio urednika KRIK-a da pere novac

Martinović u skupštini lažno optužio urednika KRIK-a da pere novac

Aleksandar Martinović (foto: prinstkrin)

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović danas je u skupštini izneo niz optužbi na račun redakcije KRIK-a i urednika Stevana Dojčinovića lažno tvrdeći da peremo novac, ne plaćamo porez i da smo kriminalno udruženje. Martinović se tako priključio kampanji protiv KRIK-a koja traje više od nedelju dana, a u kojoj nas provladini tabloidi i pojedini poslanici dovode u vezu sa nedavno uhapšenim Veljkom Belivukom.

Piše: Jelena Radivojević

Martinović je lažno optužio KRIK da je kriminalno udruženje i da novac koji dobijamo „za lažne projekte koji nikada nisu napravljeni“ trošimo na skupocene automobile, stanove, odela, mobilne telefone, a ostatak iznosimo iz zemlje.

„Ja vam tvrdim ti šefovi nevladinih organizacija bogatiji su od svih nas zajedno i to narod Srbije treba da zna. To nisu nikakve nevladine organizacije to su u stvari, da se mi ne lažemo i da govorimo jednim ljudskim jezikom, to su kriminalna udruženja“, rekao je Martinović. 

On je nastavio da iznosi laži o KRIK-u pa je tako rekao da ne plaćamo porez niti dažbine u Srbiji. Otišao je toliko daleko da je urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića optužio da pere novac.

„Pere čovek novac od ovih svojih saradnika, uzme račune preko pejpala (PayPal), imaju jednu aplikaciju, uđite na njihov sajt, neću sad da ga reklamiram, ali uđite na njihov sajt, kliknete na tu aplikaciju i novac izlazi iz zemlje“, rekao je.

Pejpal koji je Martinović pominjao KRIK koristi za prikupljanje donacija – preko njega nam donacije uplaćuju naši čitaoci koji podržavaju naš rad. Martinović je, međutim, napravio lažnu konstrukciju kako bi obmanuo javnost. KRIK ne krije način na koji se finansira i ko su mu donatori i redovno plaća porez.

Vreme u skupštini Martinović je danas iskoristio i da napadne predstavnike organizacije CRTA, navodeći da voze najnovije i najskuplje automobile, lažno tvrdio da imaju predstavništvo u „vili na Dedinju koja teško može da se poredi sa objektima u kojima se nalaze ambasade najmoćnijih država sveta“ i naveo da žive u luksuznim stanovima.  

Iako je njegov govor bio mnogo duži od dva minuta koliko je predviđeno za repliku koju je dobio, Elvira Kovač koja je predsedavala skupštinom Martinovića nije prekinula niti ga opomenula zbog stvari koje je rekao.

Današnji napad predstavlja nastavak kampanje koju od prošlog utorka protiv KRIK-a vode režimski tabloidi i predstavnici vlasti, a tokom koje nas optužuju da smo saradnici organizovane kriminalne grupe koju je predvodio nedavno uhapšeni Veljko Belivuk.

Napade na KRIK osudile su domaće i strane medijske organizacije i organizacije civilnog društva, ali i predstavnici institucija Evropske unije i ambasada.

Nakon toga oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je apelovao na medije bliske državi da ne napadaju KRIK i da nas puste da radimo svoj posao, ali je kampanja nastavljena.

Zbog toga su medijska i novinarska udruženja su napustila Radnu grupu za bezbednost novinara smatrajući da predstavnici Vlade Srbije u ovoj grupi nisu reagovali na napade i ugrožavanje bezbednosti novinara.

Juče je ispred Narodne skupštine održana i konferencija za medije na kojoj su govorili predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i urednik KRIK-a koji su ukazali na to da su nezavisni i profesionalni novinari onemogućeni da slobodno i bezbedno rade svoj posao.

Belivukova ekipa deo je crnogorskog kavačkog klana, a KRIK je godinama otkrivao veze koje je ova grupa imala u policiji i politici. Više o tome pročitajte ovde

Comments are closed.