Marko Mišković osuđen na tri i po godine zatvora

Marko Mišković osuđen na tri i po godine zatvora

Marko Mišković (foto: facebook)

Marko Mišković, sin biznismena Miroslava Miškovića, osuđen je danas u Specijalnom sudu na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od 8 miliona dinara zbog utaje poreza. Mlađi Mišković se nije  pojavio na sudu, što po zakonu nije ni obavezan.

Piše: Bojana Pavlović

Zbog utaje poreza osuđen je i Milo Đurašković, vlasnik „Nibens grupe“, koji je proglašen krivim i zbog zloupotreba u kruševačkoj Fabrici maziva (FAM).

Đurašković je osuđen na ukupno sedam godina zatvora i na novčanu kaznu od šest miliona dinara. Na kazne od jedne do pet godina zatvora osuđeni su njegovi saradnici – direktori i zastupnici firmi u sastavu „Nibensa“ i to za dela u vezi sa kruševačkim FAM-om. U zatvorsku kaznu uračunaće se i vreme provedeno u pritvoru.

„Kreditno zaduženje intenzivno je vršeno preko FAM-a. U najvećem broju slučajeva, sredstva su sa FAM-a odmah išla drugim firmama. Dakle, nije bilo ni potrebe za podizanje tog kredita, jer novac i nije trošen namenski“, rekla je sudija Maja Ilić obrazlažući presudu i dodala da je ona doneta jednoglasno u svakom segmentu.

Za optužbe u vezi sa zlupotrebama u putarskim preduzećima oslobođeni su svi optuženi, sem Miroslava Miškovića, čija će presuda biti objavljena kasnije.

„Tužilaštvo je zastupalo stav da su radnje iz optužnice bile sprovedene po zakonu, ali sa nezakonitim ciljem – dokazima koje je dalo, tužilaštvo to nije uspelo da dokaže“, navela je Ilić.

Protiv optuženih u ovom slučaju, Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je dve optužnice. Prvom iz 2011, Đuraškoviću se stavljalo na teret da je zloupotrebom položaja oštetio kruševački FAM za 1,7 milijardi dinara. Podizao je kredite za račun FAM-a, a potom novac prebacivao na druge firme u sastavu „Nibensa“.

Na ovoj optužnici sa Đuraškovićem bilo je ukupno sedmoro direktora i odgovornih lica u putarskim preduzećima – ali ne i Miroslava Miškovića.

Protiv vlasnika „Delte“, njegovog sina i još devetoro optuženih podignuta je optužnica 2013. Tužilaštvo ih tereti da su izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili ova preduzeća za oko 16 milijardi, a budžet za 472 miliona dinara.

Biznismen Mišković uhapšen je u decembru 2012. godine. Ovo hapšenje predstavljeno je kao dokaz da se nova vlada Aleksandra Vučića odlučno bori protiv korupcije.

Sudski postupak protiv njega počeo je u novembru 2013. godine i od samog početka pratile su ga brojne kontroverze.

Sudija Vladimir Vučinić doneo je odluku da Miškoviću privremeno vrati pasoš i zbog toga je trpeo pritiske – predsednik suda Aleksandar Stepanović tražio je od sudije da ovu odluku opozove. Vučinić je tada sklonjen sa mesta predsednika Posebnog odeljenja. Slučaj Mišković ubrzo je spojen sa drugim postupkom koji se vodio protiv Mila Đuraškovića i dat sudiji Maji Ilić. Vučinić je prvi put otvoreno govorio o ovom slučaju u intervjuu za KRIK.

Postupak je prošle godine ponovo razdvojen – zbog lošeg zdravstvenog stanja Miroslava Miškovića pa će njegova presuda naknadno biti objavljena. Sudija Maja Ilić nije danas želela da komentariše ulogu Miroslava Miškovića u delima koja mu se stavljaju na teret poštujući pretpostavku nevinosti.

Ova presuda nije konačna jer se na nju može uložiti žalba Apelacionom sudu.

Zoran Ateljević, branilac Mila Đuraškovića, smatra da je osuđujuća presuda neosnovana i najavio je žalbu.

„Oslobađajući deo presude upravo ukazuje da nije bilo nikave namere da se počini krivično delo, već je u pitanju bilo normalno poslovanje. Sigurno ćemo se žaliti i to veoma uspešno“, rekao je Ateljević.

On je dodao da u slučaju putarskih preduzeća nikad nije bilo dokaza ni za podizanje optužnice.

 

1 Comment

  1. Stojan kaže:

    Jedan od osuđenih je svojevremeno, bez kucanja i u pratnji supruge, ušao u jednu od kancelarija jedne od uništenih putarskih firmi, izvadio metar iz džepa i uz zanemele prisutne , premerio stilski orman i odgovarajući pisaći sto koji su u toj kancelariji stajali decenijama. Kako se u Srbiji doživljava vlasništvo nad firmama. I Hitler sve što je radio radio je po zakonu. Ko je napravio zakonski osnov za pljačkaške privatizacije ?