MANS podneo krivičnu prijavu protiv Đukanovića i DPS-a

Milo Đukanović (foto: N1)

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) iz Crne Gore podnela je juče krivičnu prijavu protiv predsednika ove države Mila Đukanovića i njegove stranke Demokratske partije socijalista (DPS) zbog sumnje u pranje novca, falsifikovanje finansijskih izveštaja i kupovinu glasova na izborima u Zeti.

Izvor: KRIK

U krivičnoj prijavi koju je MANS podneo specijalnom tužiocu za organizovani kriminal navedeno je da su Đukanović i druge osobe iz DPS-a prikrili poreklo 100 hiljada dolara za koje su znali da su pribavljeni krivičnim delom. Sumnja se da su falsifikovali finansijske izveštaje i izveštaje o finansiranju izbornih kampanja – tako što su u njih upisali neistinite podatke, krijući donacije koje je DPS primao, piše u prijavi.

„Uz to su taj novac preko aktivista koristili za uticaj na slobodu opredeljenja pri glasanju, odnosno kupovinu glasova na izborima u Zeti“, navodi se u saopštenju MANS-a.

Ova organizacija podseća da je 12. januara ove godine u medijima objavljen snimak na kome se vidi kako predsednik „Atlas grupe“ Duško Knežević u svojoj kući u Zeti funkcioneru DPS-a Slavoljubu Stijepoviću predaje koverat tvrdeći da se u njemu nalazi 97,5 hiljada evra koje je, kako navodi, prethodno konvertovao iz dolara.

„Duško Knežević je više puta javno saopštio da se o predaji ovog novca Slavoljubu Stijepoviću prethodno dogovorio sa predsednikom DPS-a Milom Đukanovićem. Đukanović je to javno negirao, ali je potvrdio da je Knežević bio donator DPS-a i da su sve donacije pažljivo evidentirane u računovodstvu DPS-a, ističući da će partija odgovarati ako se dokaže da je prekršila zakon“, piše u krivičnoj prijavi.

Agencija: DPS prekršio zakon
Crnogorska Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) saopštila je juče da je DPS prekršio Zakon o finansiranju političkih subjekata u izbornoj kampanji 2016. i da je pokrenula postupak za izricanje novčane kazne. Agencija navodi da 47,5 hiljada evra iz privatnih izvora DPS nije prikupio u skladu sa zakonom, kao i da ovaj novac nije prijavljen odgovornom licu u partiji.Na ovo saopštenje reagovao je MANS rekavši da je Agencija pod pritiskom međunarodne i domaće javnosti pribegla manipulaciji kojom svu odgovornost pokušava da svali na Slavoljuba Stijepovića i nekolicinu aktivista.

„Odluka ASK-a da prekršajno kazni DPS je još jedan u nizu neveštih pokušaja da se od pravne i političke odgovornosti abolira predsednik DPS-a Milo Đukanović, koji je već priznao da je bio upoznat sa nezakonitim finansiranjem te partije“, naveo je MANS.

MANS navodi i da u izveštajima o finansiranju izbornih kampanja koji su objavljeni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, na listi donatora nema imena Duška Kneževića ili njegovih kompanija. Takođe, iz revizije finansijskih izveštaja DPS-a koju je radila Državna revizorska institucija (DRI) utvrđuje se da DPS nije prijavio donacije koje je dobijao od Kneževića i njegovih kompanija.

„Proizilazi da odgovorna lica DPS-a, po nalogu i uz znanje Đukanovića, vode dvostruko knjigovodstvo, jedno za potrebe partije u kome navode tačne podatke o donacijama i drugo, koje dostavljaju nadležnim organima u kojima se navode neistiniti podaci i u kojima se skrivaju donacije“, piše u prijavi.

Predstavnici DPS-a falsifikovali su finansijske izveštaje i izveštaje o finansiranju izbornih kampanja, jer su u njih uneli neistinite podatke koje su overili potpisima i pečatom DPS-a, piše u krivičnoj prijavi.

MANS podeća da je tužilaštvo saopštilo da je pokrenulo postupak protiv Stijepovića i Kneževića zbog pranja novca.

„Međutim, navedene činjenice i dokazi ukazuju na osnovanu sumnju da su i Milo Đukanović, DPS, odgovorna lica u toj partiji i aktivisti te partije izvršili krivična dela koja su im stavljena na teret ovom prijavom. Dodatno, funkcioner DPS-a Milenko Maraš je u izjavi medijima potvrdio da je Stijepović za potrebe izborne kampanje 47,5 hiljada evra podelio štabovima u rodnom kraju, odnosno Zeti“, piše u krivičnoj prijavi.

Knežević u bekstvu

Podsetimo, protiv biznismena Duška Kneževića crnogorsko tužilaštvo je pokrenulo istragu zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu, prao novac, utajio porez i oštetio „Atlas banku“ za 15 miliona evra i on se nalazi u bekstvu.

Knežević je medijima rekao da je DPS pomogao sa 200.000 dolara, ali i da ima dokaze za mnoge nezakonite poslove predstavnika vlasti u Crnoj Gori.

„Imam dokaze da sam dao direktno pare Đukanoviću, imam te snimke, to čuvam za finale… Davao sam mu stalno za izbore, za neke zajedničke projekte i za razne stvari“, izjavio je Knežević u intervjuu za TV Vijesti.

Osim snimka na kome se vidi kako Knežević predaje koverat Stijepoviću, objavljena su i dokumenta koja, kako Knežević tvrdi, pokazuju da je sa oko 40.000 evra finansirao Đukanovićev odmor u Dubaiju 2011. godine. Ispričao je i da je po Đukanovićevom nalogu dao 50.000 evra kako bi kontroverzni biznismen Stanko Subotić izašao iz zatvora u Moskvi, ali i da je odbio da na svoje ime da prebaci zemljište oko beogradskog aerodroma koje je u Subotićevom vlasništvu. 

Odgovarajući na Kneževićeve navode Đukanović je rekao da on jeste donirao DPS, ali da nije iznos koji je naveo nije tačan. Rekao je i da Knežević pokušava da pobegne od pravde i da poslovne probleme prebacuje na teren politike.

Comments are closed.

STIGLA JE KRIK APLIKACIJA!

Požuri! Skini našu aplikaciju što pre i među prvima saznaj nova otkrića i vesti o kriminalu i korupciji!

Skini KRIK aplikaciju sa Google Play