Mali: U interesu mi je da se sazna ko je rušio u Savamali

Mali: U interesu mi je da se sazna ko je rušio u Savamali

Aleksandar Vučić i Siniša Mali

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali negirao da je umešan u rušenje u Savamali i dodao da mu je u interesu da se što pre otkriju počinioci.

Piše: Bojana Pavlović

Iako je premijer Aleksandar Vučić kao odgovorne za rušenje u Hercegovačkoj ulici u noći 25. aprila označio najviše organe vlasti u Beogradu, gradonačelnik Siniša Mali kaže za emisiju „Insajder bez ograničenja“ da premijer „nije tako rekao“.

„Predsednik vlade je u tom trenutku imao svoja saznanja koja je rekao. Ja u tom trenutku nisam razgovarao sa njim,  ali je takođe rekao i da je neophodno da nadležni tužilaštvo i policija urade svoj deo posla. Ja takođe najviše želim da se to sazna. Nije moje da kažem šta se tamo desilo. Ono što je meni važno, kažem i odgovorno tvrdim je nijedna gradska ustanova nije učestvovala u rušenju te noći“, rekao je Mali.

„Ja nisam ni policajac ni tužilac. Apsolutno me zanima šta se tamo desilo jer se mesecima unazad branimo mi svi.“

On je istakao da su grad i vlada sa te lokacije srušili 370 objekata, pa ne bi bilo prepreka da se poruše ni ovih 12, te ne vidi razlog da iko iz gradske vlasti to čini na ovakav način.

„U narednih nekoliko meseci, nedelja i ti objekti bi se uklonili, zašto bi iko iz gradske vlasti to uradio.“

Gradonačelnik je rekao da je to što se dogodilio „izuzetno loša stvar“ i da on ima moralni problem jer se to desilo u Beogradu.

„Mi čekamo rezulate istrage. Vi meni kažete da se desilo ovako, neko drugi onako. Ja nemam prava da budem ni sudija ni porota. Očekujem formalni izveštaj da je bilo tako i tako. Potpuno sam spreman da preuzmem odgovornost ukoliko istraga pokaže da sam ja kriv. Ja sam lično zainteresovan da se to reši što pre. Za Beograd je dobro da idemo dalje. Ali mi je stalo da to uradimo na pravno valjan način.“

Prošlo je pet meseci otkako su tri bagera bespravno srušila privatnu imovinu u Hercegovačkoj ulici. Dok su bageri rušili, tridesetak maskiranih osoba obezbeđivalo je teren – zadržavalo prolaznike, oduzimalo mobilne telefone, a neke i legitimisalo. Tužilaštvo u ovom slučaju još nije pokrenulo istragu.

Vlasnici objekata i zadržani građani tokom te noći više puta su zvali policiju koja je odbila da izađe na teren uz obrazloženje da je taj posao u nadležnosti Komunalne policije.

I dok su predstavnici najviših državnih i gradskih organa Aleksandar Vučić i Siniša Mali poricali da država, odnosno grad, imaju bilo kakve veze sa rušenjem, Zaštitnik građana Saša Janković pokrenuo je kontrolu rada policije.

Utvrdio je da policija prekršila zakon i nije postupila kada je bila pozvana kao i da je takvo naređenje policiji stiglo sa vrha.

KRIK je nekoliko dana nakon rušenja došao do snimaka obližnje sigurnosne kamere. Na snimcima se vidi kada žuti bageri dolaze, ruše objekte, odlaze, kao i ljudi koji su zaustavljali prolaznike.

Do danas, niko nije imenovao odgovorne za nezakonito rušenje.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Pomozite KRIK-u malom donacijom da nastavi da prati ovaj slučaj. O tome kako da nas donirate, pročitajte na ovom linku

1 Comment

  1. vuk kaže:

    Ali “ Apsolutno me zanima šta se tamo desilo“

    budibogsnama!