Mali: Ostavku ću podneti ako budu prevremeni gradski izbori

Mali: Ostavku ću podneti ako budu prevremeni gradski izbori

Siniša Mali

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali danas je pojasnio jučerašnju izjavu o ostavci rekavši da to nije odluka koju on donosi i da će najverovatnije ostavku podneti samo u slučaju prevremenih gradskih izbora.

Piše: Milica Vojinović

Gradonačelnik je juče izjavio da će najverovatnije podneti ostavku pre kraja mandata i da se u tom slučaju neće kandidovati na narednim izborima u Beogradu, dodavši da je za „kampanju protiv njega“ kriv bivši gradonačelnik iz Demokratske stranke Dragan Đilas.

Danas, i dalje neprecizan, naglasio je da odluka u vezi sa njegovom ostavkom zavisi od toga kada budu zakazani gradski izbori, a da će je podneti samo u slučaju prevremenih izbora.

„Ja sam rekao da ako su izbori u redovnom roku, onda nema potrebe za ostavkom“, kazao je Mali danas.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić najavio je odlazak Malog sa mesta gradonačelnika u maju ove godine. Tada je rekao da će Mali otići sa ove funkcije pre kraja leta jer je „zbog kampanje koja se vodi protiv njega nemoguće raditi u takvim uslovima“.

Početkom septembra, međutim, predsednik je rekao da se pokajao zbog ove izjave.

„To je nepravda koju sam napravio pod strašnim pritiskom koji nisam umeo i nisam uspeo da izdržim“, rekao je tada Vučić.

Sumnjivi poslovi

Podsetimo, KRIK je otkrio niz sumnjivih poslove u koje je umešan Siniša Mali zbog kojih postupke vodi i Agencija za borbu protiv korupcije. U vezi sa jednim od tih poslova doneta je i presuda kojom se njemu i njegovoj porodici oduzima državna zemlja koju su pre 12 godina nelegalno prisvojili. 

U oktobru 2015. godine KRIK je otkrio da je Mali kao direktor dve ofšor kompanije učestvovao u kupovini 24 stana na bugarskom primorju. Iako je tvrdio da je dokumentacija koju su novinari pribavili iz zvaničnog poslovnog registra falsifikovana, Mali nikada nije javnosti dostavio dokaze za svoje tvrdnje.

Na osnovu ovih istraživanja, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je nekoliko postupaka provere gradonačelnikove imovine i utvrdila da je učestvovao u sumnjivim novčanim transakcijama. Agencija je svoje nalaze prosledila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

U februaru ove godine, bivša gradonačelnikova supruga Marija Mali u intervjuu za KRIK govorila je o njegovim sumnjivim poslovima i prikrivanju imovine od Agencije za borbu protiv korupcije. Rekla je da mu je pomogla da lažira izveštaj o imovini i 95.000 evra predstavi kao nasledstvo.

Osim o poslovima, Marija Mali pričala je i o umešanosti njenog bivšeg supruga u bespravno rušenje objekata u beogradskoj četvrti Savamala i rekla je da joj se pohvalio da je organizovao rušenje.

Sve priče o Siniši Malom pročitajte ovde.

Comments are closed.