Mali: Neću se kandidovati za gradonačelnika Beograda

Mali: Neću se kandidovati za gradonačelnika Beograda

Siniša Mali (foto: KRIK)

U intervjuu za „Alo“ gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao da se neće kandidovati za gradonačelnika u sledećem mandatu.

Piše: Bojana Jovanović

Gradonačelnik je u intervjuu uglavnom govorio o rezultatima koje je postigao kao prvi čovek Beograda i najavio da se uprkos tome neće ponovo kandidovati za ovo mesto.

„Mislim da ću se vratiti privatnom poslu, ali ostavljam otvoreno i da pomognem Beogradu, projektima u gradu i da pomognem Vladi i novom predsedniku Srbije, ukoliko za to bude bilo potrebe“, rekao je Mali.

On je dodao da se ne kaje što je prihvatio funkciju gradonačelnika i istakao da je svoj mandat razumeo kao „mandat promene“ tokom kojeg su Beograđani videli da neko razmišlja o njima.

Mali se u intervjuu ukratko osvrnuo i na istraživanja KRIK-a u vezi sa njegovim sumnjivim poslovima i prikrivenom imovinom koja je ocenio kao napad i izmišljenu aferu.

„Sad te stanove i tu aferu niko ne pominje, jer su shvatili da je izmišljena. Dakle napadi na mene su počeli od samog početka mog mandata, a onda se buka digla i zbog Savamale“, rekao je Mali i dodao da je o Savamali rekao sve što ima i da je na raspolaganju svim nadležnim institucijama da im kaže ono što zna.

Sumnjivi poslovi i prikrivena imovina

Podsetimo, KRIK je u oktobru 2015. godine otkrio da je Mali kao direktor dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva učestvovao u kupovini 24 stana na bugarskom primorju. Iako je tvrdio da je dokumentacija koju su novinari pribavili iz zvaničnog poslovnog registra falsifikovana, Mali nikada nije javnosti dostavio dokaze za svoje tvrdnje.

U serijalu istraživačkih priča o Malom, KRIK je otkrio i da je njegova porodica ilegalno prisvojila 10 hektara državne zemlje nedaleko od Vršca, kao i da je pomogao ocu pri privatizaciji kompanije „Bratstvo“.

Na osnovu ovih istraživanja, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je nekoliko postupaka provere gradonačelnikove imovine i utvrdila da je učestvovao u sumnjivim novčanim transakcijama. Zbog sumnje da je reč o pranju novca, Agencija je svoje nalaze prosledila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Agencija trenutno vodi još jedan postupak provere imovine gradonačelnika – tokom brakorazvodne parnice naveo je da školarinu od 60.000 evra godišnje za troje dece plaća porodični prijatelj iz inostranstva. Taj podatak, međutim, nije se našao u njegovom imovinskom kartonu.

U februaru ove godine, bivša gradonačelnikova supruga Marija Mali u intervjuu za KRIK govorila je o njegovim sumnjivim poslovima i prikrivanju imovine od Agencije za borbu protiv korupcije. Rekla je ju je suprug postavljao kao zastupnicu ofšor kompanija, kao i da je iskoristio smrt njenog oca da bi prikrio poreklo 95 hiljada evra.

Savamala

Osim o poslovima, Marija Mali je pričala i o umešanosti njenog bivšeg supruga u bespravno rušenje objekata u beogradskoj četvrti Savamala. Rekla je da joj se pohvalio da je organizovao rušenje.

„Ispričao je to kao najobičniji događaj. ’Imao sam problem, neki nisu hteli da se isele. Organizovao sam akciju raščišćavanja. Došli ljudi u sred noći, malo tamo nešto polupali. Ništa strašno nisam uradio.’ To su bile, po njegovim rečima, neke barakice tamo, kolibice“, rekla je Marija Mali. „Siniša je imao zadatak da očisti taj prostor, jer je ispregovarao sa Arapima da tu izgradi ʼBeograd na vodiʼ.“

Marija Mali o rušenju u Savamali pričala je osam meseci pošto je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare rekao da iza rušenja stoje „najviši organi gradske vlasti“.

Nakon njenog intervjua, Vučić je gostujući na Radio-televiziji Srbije rekao da će Siniša Mali „teško ostati na mestu gradonačelnika“, ali da neće biti smenjen.

„Mali svakako neće biti kandidat za gradonačelnika stranke koju vodim. Siguran sam da ima još mnogo toga što može da radi jer je pokazao da je uspešan, da je dobar menadžer. Ali, stvorena je atmosfera gde moraš da platiš tu vrstu političke cene“, rekao je Vučić.

Siniša Mali nije saslušan od strane Višeg javnog tužilaštva u vezi sa slučajem Savamala.

On već duže od godinu i po dana odbija intervju za KRIK.

Sve priče o Siniši Malom pročitajte ovde.

1 Comment

  1. Nikica kaže:

    Bice bice i dalje on nas gradonacelnik,mora da zvrsi zapoceto