Mali: Najverovatnije ću podneti ostavku

Mali: Najverovatnije ću podneti ostavku

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će najverovatnije podneti ostavku pre kraja mandata i da se u tom slučaju neće kandidovati na narednim izborima u Beogradu.

Izvor: Beta, KRIK

„Najverovatnije neću biti kandidat na narednim izborima i najverovatnije ću podneti ostavku pre kraja mandata, ali odlazim ponosan na sve što je u prethodne tri godine urađeno u gradu“, rekao je Mali novinarima pre početka sednice Skupštine grada.

Na pitanje zašto to čini tek na kraju mandata, kaže da ne odlučuje on već vladajuća većina u Skupštini grada.

Mali je poručio i da će podržati svakog ko bude kandidat SNS-a, a o Nikoli Selakoviću kao potencijalnom kandidatu za gradonačelnika kaže: „Nikola je moj prijatelj i sjajan čovek“.

On je danas za, kako je rekao „kampanju protiv njega“ optužio bivšeg gradonačelnika iz Demokratske stranke Dragana Đilasa.

Pod kampanju Mali je podveo i istraživanja KRIK-a o njegovoj imovini i sumnjivim poslovima zbog kojih postupke vodi i Agencija za borbu protiv korupcije.

Sumnjivi poslovi i prikrivena imovina

Podsetimo, KRIK je u oktobru 2015. godine otkrio da je Mali kao direktor dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva učestvovao u kupovini 24 stana na bugarskom primorju. Iako je tvrdio da je dokumentacija koju su novinari pribavili iz zvaničnog poslovnog registra falsifikovana, Mali nikada nije javnosti dostavio dokaze za svoje tvrdnje.

U serijalu istraživačkih priča o Malom, KRIK je otkrio i da je njegova porodica ilegalno prisvojila 10 hektara državne zemlje nedaleko od Vršca, kao i da je pomogao ocu pri privatizaciji kompanije „Bratstvo“. Prošlog meseca o zemlji kod Vršca doneta je presuda kojom je potvrđeno pisanje KRIK-a da je ovaj posao bio nezakonit.

Na osnovu ovih istraživanja, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je nekoliko postupaka provere gradonačelnikove imovine i utvrdila da je učestvovao u sumnjivim novčanim transakcijama. Zbog sumnje da je reč o pranju novca, Agencija je svoje nalaze prosledila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

U februaru ove godine, bivša gradonačelnikova supruga Marija Mali u intervjuu za KRIK govorila je o njegovim sumnjivim poslovima i prikrivanju imovine od Agencije za borbu protiv korupcije. Rekla je da mu je pomogla da lažira izveštaj o imovini i 95.000 evra predstavi kao nasledstvo od pokojnog oca. Tokom razvoda Mali je na suđenju rekao da školarinu za njegovo troje dece od  60.000 evra finansiraju njegovi prijatelji iz inostranstva što takođe nije prijavio Agenciji

Osim o poslovima, Marija Mali je pričala i o umešanosti njenog bivšeg supruga u bespravno rušenje objekata u beogradskoj četvrti Savamala i rekla je da joj se pohvalio da je organizovao rušenje.

Uprkos ovome, o smeni Malog nije bilo reči. Tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata branio je Malog optužujući KRIK da iznosi laži o njemu. On je rekao da će Mali „teško ostati na mestu gradonačelnika“, ali da ga neće smeniti.

U maju Vučić najavio je da Mali uskoro više neće biti gradonačelnik, jer je zbog kampanje koja se vodi protiv njega nemoguće raditi u takvim uslovima. Kasnije je međutim rekao da se zbog ove svoje izjave – pokajao.

Sve priče o Siniši Malom pročitajte ovde.

Comments are closed.