Mali ministar finansija uprkos aferama

Mali ministar finansija uprkos aferama

Siniša Mali, donedavni gradonačelnik Beograda, izabran je danas za novog ministra finansija na predlog predsednice Vlade Ane Brnabić. Tokom dvodnevne rasprave poslanici opozicije podsećali su na brojne sumnjive poslove u koje je Mali umešan, a koje je ranije otkrio KRIK. Brnabić je branila Malog, a sumnje na nezakonite poslove odbacila je kao izmišljene afere.

Pišu: Jelena Radivojević, Drаgana Pećo

Većina poslanika Narodne skupštine Srbije izglasala je gradonačelnika Beograda Sinišu Malog za novog ministra finansija – za izbor Malog glasalo je njih 154. Protiv je bilo 30 poslanika.

Glasanju je prethodila dvodnevna rasprava između premijerke Brnabić i poslanika opozicije.

Školski drugovi
Brnabić je ranije za KRIK odbila da govori o svom odnosu sa Sinišom Malim.
„Smatram da je neumesno da ja komentarišem poznanstva mog advokata ili gradonačelnika Beograda sa kojim sam išla u srednju školu“, odgovorila je na pitanje KRIK-a u okviru istraživanja imovine i poslova u bazi imovina političara. Ona, međutim, nije želela da iznosi detalje o njenom poznanstvu sa Malim rekavši da je to pitanje iz „privatne sfere“.

Premijerka je istakla da je Mali „najbolji kandidat za ono što Vlada trenutno radi i ima u planu da radi“. Istakla je da je on timski igrač, da se ne boji napornog rada, teških odluka, ali ni kritike. Afere koje su obeležile njegov mandat odbacila je kao izmišljene.

Poslanici vladajuće većine hvalili su Malog navodeći da je smanjio dug u budžetu, prestonicu pretvorio u grad kranova i dizalica, započeo projekat „Beograd na vodi“ i doveo brojne turiste.

Predstavnici opozicije podsetili su, međutim, na sumnjive poslove, propale privatizacije, neprijavljeno bogatstvo, kao i postupke koji se protiv njega vode – o čemu je ranije pisao KRIK.

24 stana

Slučaj 24 stana na koji je podsetila poslanica Sanda Rašković Ivić premijerka je ocenila kao „najzabavniju aferu“

„Da li i dalje ima 24 stana ili prihvatate da su to stanovi firme koju je napustio pre ulaska u vladu“, rekla je ona i dodala da je besmisleno pričati šta je Mali radio dok je bio u privatnom sektoru jer je sve radio po zakonu.

Podsetimo, KRIK je u oktobru 2015. otkrio da je Mali kao direktor dve ofšor kompanije sa Devičanskih ostrva kupio 24 stana u Bugarskoj vrednih više od 5 miliona evra. Mali do danas nije otkrio za koga je kupio stanove. Za potpise na dokumentima koja su nastala dok je bio funkcioner tvrdio je da su falsifikovani.

Blanko odgovor

Poslanik pokreta „Dosta je bilo“ Branislav Mihajlović pitao je da li je tačno da je Mali na račun supruge upumpao 95.000 evra i da mu prijatelji iz inostranstva školovanje dece plaćaju 60.000 evra godišnje zbog čega je Agencija za borbu protiv korupcije vodila postupke protiv njega.

„Da je tačna samo jedna od afera onda Siniša Mali ne sme biti ministar finansija. Zbog sumnji da je naneo štetu Srbiji, postoji opravdana sumnja da će i u narednom periodu naneti štetu Srbiji“, poručio je poslanik Mihajlović.

Brnabić je negirala ove navode.

„Da je tačno ne bi sedeo ovde. Blanko odgovor na 100 pitanja da li je tačno – ne, nije tačno“, odgovorila je Brnabić.

Pranje novca i biografije

O sumnjama da je Mali umešan u pranje novca, koje je otkrio KRIK, u skupštini je govorio Marko Đurišić iz Socijaldemokratske stranke.

„Siniša Mali je preko ofšor zone sam sebi prodao firmu za 525.000 evra 2009. godine. Tim poslom se bavilo tužilaštvo, ali na taj način da nikad ne bude rešeno.“

Agencija za borbu potiv korupcije označila je da bi ova transakcija mogla biti pranje novca. Svoje nalaze poslala je tužilaštvu, koje je zatvorilo postupak.

Brnabić je na kritike opozicije odgovorila da Siniša Mali nema milione i da je on poslovan čovek koji je uspešnu karijeru napusto da bi bio u službi građana.

„Pokušava se da se opere biografija Siniše Malog, valjda kao priprema za ovu funkciju“, upozorio je Đurišić.

45 računa

Uprava za sprečavanje pranja novca ustanovila je da je Mali sa porodicom kontrolisao najmanje 45 bankovnih računa. Neki od njih nisu bili otvoreni na njegovo ime, ali je on imao odobrenje da raspolaže položenim novcem. KRIK je došao do izveštaja Uprave i objavio ga u februaru ove godine. O detaljima iz izveštaja tokom rasprave govorio je poslanik Boško Obradović iz pokreta „Dveri“.

„Ovde je bilo reči o raznim zanimljivim stvarima iz bogate biografije gospodina Siniše Malog, o tome da je imao 45 bankovnih računa, da se od toga 17 vodi na njegovo ime, a 21 na ime njegove supruge. Za šta vam, gospodine budući ministre, treba 45 bankarskih računa? Čime se vi to bavite?“

Poslanici su govorili i o drugim sumnjivim poslovima Siniše Malog dok je bio na čelu prestonice poput kupovine novogodišnje jelke za 83.000 evra o kojoj je pisao portal „Pištaljka“.

„Što se tiče jelke, ja najiskrenije sve ukrase što se tiču Nove godine gledam kao investiciju“, odgovorila je Brnabić.

Sporne privatizacije

Poslanici su tokom rasprave istakli i da je Mali bio na čelu Centra za tendere prilikom privatizacije „Beopetrola“. Ovu privatizaciju Savet za borbu protiv korupcije opisao je kao spornu. KRIK je ranije otkrio da je Mali stanove u Bugarskoj kupio od bivšeg košarkaša Srđana Dabića koji je zastupao „Lukoil“ prilikom privatizacije „Beopetrola“.

Poslanik Boško Obradović rekao je da se u „bogatoj biografiji pljačkaških privatizacija budućeg ministra spominje i prodaja Fabrike vagona „Bratstvo“.

„On je na jedan veoma simpatičan način u svoje vreme prodao, zamislite kome, svom ocu. Onda je ta firma, posle samo nekoliko godina, propala, a oni izvukli novac, dali hipoteke na određene potencijale te fabrike i obogatili se, a vratili državi vlasništvo nad ovom fabrikom iz Subotice“.

Premijerka je izjavila da se nijedna sporna privatizacija ne dovodi u vezu sa Malim.

Advokat od poverenja

Poslanici su premijerku pitali o zajedničkim poslovima sa jednim od najbližih saradnika Siniše Malog – advokatom Igorom Isailovićem. Brnabić je sa njim imala zajedničku kompaniju „Energy & Innovation“.

Brnabić je bila većinska vlasnica ove firme sa 70 odsto udela, a Isailović vlasnik ostatka. Tri dana pre nego što je postala ministarka u avgustu 2016, poklonila je svoj udeo u kompaniji svojoj partnerki Milici Đurđić koja je bila direktorka firme.

„Isailovića sam upoznala kada smo sa njegovom advokatskom kancelarijom radili na potencijalnom investiranju u Srbiji iz oblasti energetike, a vremenom smo postali prijatelji“, odgovrila je Brnabić ranije za KRIK. „On se bavi advokaturom duže od 15 godina, a svaki uspešan advokat u svojoj karijeri upoznaje mnogo javnih ličnosti, konsultanata i privrednika.“

Mali gradonačelnik po ideji Andreja Vučića

Poslanici opozicije podsećali su na izjavu Malog za hrvatski nedeljnik „Globus“ da je gradonačelnik postao po ideji brata Aleksandra Vučića, o čemu je ranije pisao KRIK.

Mali je hrvatskom novinaru objasnio kako se povezao sa Andrejem Vučićem, bratom predsednika.

„Stvar je u tome što su Vučićev rođeni brat Andrej i moj mlađi brat Predrag najbolji prijatelji. I ja sam uvek njima pomagao“, rekao je Mali u intervjuu za „Globus“. „Andrej je, inače, siva Aleksandrova eminencija u Srpskoj naprednoj stranci, koji se nigde u javnosti ne pojavljuje.“

Poslanici vladajuće većine negirali su da u postavljanju Malog za ministra Andrej Vučić ima bilo kakve veze.

Pročitajte sva istraživanje o sumnjivim poslovima Siniše Malog.

Podržite KRIK donacijom i pomozite da nastavimo da istražujemo. Informacije o tome kako da nas donirate, možete pronaći na ovom linku.

Comments are closed.