Mali krije čemu služi kompanija „Busby“

Mali krije čemu služi kompanija „Busby“

Siniša Mali (foto: P. Petrović)

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali odbio je danas da objasni građanima čime se bavi „Busby Financial Corp.“, četvrta ofšor kompanija sa Devičanskih Ostrva koju su otkrili novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Piše: Dragana Pećo

„Ukoliko treba da razgovaram sa nekim, razgovaraću sa nadležnim organima. A vi sve dokaze koje imate o tome, kad ste tako lagali za 24 stana, dostavite nadležnim organima“, odgovorio je Mali novinarima KRIK-a na pitanje čemu služi kompanija „Busby“.

„Busby“ je četvrta ofšor kompanija povezana sa Sinišom Malim koju su novinari KRIK-a otkrili u zvaničnim dokumentima domaćih i stranih institucija.

Vlasništvo „Busby“ je skriveno na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Ovakve kompanije često se koriste za skrivanje pravog vlasnika i njegove imovine, izbegavanje plaćanja poreza, kao i pranje novca.

Ova kompanija je 2007. godine osnovala predstavništvo u Beogradu i za direktora imenovala gradonačelnikovu suprugu Mariju Mali. Predstavništvo je ugašeno mesec dana nakon osnivanja.

Na poslovima osnivanja predstavništva, bio je angažovan advokat Igor Isailović koga je Mali i ranije angažovao za poslove u svojim kompanijama – na njega je preneo upravljačka prava svoje agencije „Oli consulting“ godine kada je 2013. postao funkcioner.

Osim „Busby“, novinari KRIK-a otkrili su da je Mali povezan sa još tri kompanije osnovane takođe na Devičanskim Ostrvima koje su Malog postavile za direktora.

Preko kompanija „Brigham“ i „Etham“ Mali je, u vreme dok je bio savetnik za finansije tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, kupovao luksuzne apartmane na bugarskom primorju.

pomozite-KRIKVrednost ovih nekretnina je oko pet miliona evra. Mali do danas nije obelodanio za koga je kupovao ove luksuzne apartmane.

Kompanija „Alessio“ koju je otkrio KRIK-a i čiji je Mali bio direktor, uključena je u nelegalnu prodaju 10 hektara državne zemlje kod Vršca.

Kompanija je imala udeo i u vlasništvu beogradske firme za izradu građevinskih projekata „Real Estate Developments“, koja je iz ovog vlasništva izašla u novembru 2014. godine, u vreme kada je Mali već bio na funkciji gradonačelnika Beograda. Više o tome pročitajte u posebnoj priči.

1 Comment

  1. dzigi kaže:

    ma dajte ljudi koji vam je, šta ste se okomili na njega. čovek jedva saszavlja kraj sa krajom a vi ga tu uzjahali…još su mu i potpisa krivotvorili pa ste mu napravili problem moro je ne brzinu vučkove i svoje stanove da proda….. neću vas čitati mnogo ste NEPRIJATNI. i još postavljate pitanja da čak ni gradonačelnik nezna odgovor…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *