Mali: Biću gradonačelnik ako Vučić tako predloži

Mali: Biću gradonačelnik ako Vučić tako predloži

Siniša Mali (foto: youtube)

Iako je prošle godine najavljivana njegova smena, aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je u intervjuu za dnevni list „Blic“ da će, ukoliko predsednik Srbije Aleksandar Vučić to predloži, on ostati na funkciji koju obavlja.

Piše: Milica Vojinović

„Ako predsednik Vučić odbornicima predloži da ja budem gradonačelnik u naredne četiri godine, tako će biti“, kazao je Mali za „Blic“ i dodao da Vučićeve odluke izuzetno ceni jer zna „da mu je na umu isključivo interes građana“.

Predsednik republike, međutim, nije taj koji bira ili predlaže kandidata za prvog čoveka prestonice. Prema zakonu, gradonačelnika bira Skupština grada, dok kandidata predlaže njen predsednik.

Mali se u intervjuu pohvalio da je tokom prethodnog mandata dao sve od sebe da „Beograd bude bolje i lepše mesto za život svih Beograđana“.

Odgovarajući na pitanje da li mu je ponuđeno drugo mesto, Mali je naveo da ne trči za funkcijama, već mu je „najvažnije da posao bude valjano urađen“.

Podsetimo, premijer Vučić je u februaru prošle godine, nakon brojnih otkrića o zloupotrebama u koje je umešan gradonačelnik, najavio da „Mali svakako neće biti kandidat za gradonačelnika stranke koju vodi“. Par meseci kasnije Vučić je kazao i da će Mali otići sa mesta gradonačelnika tokom leta.

Kao razlog naveo je da je „zbog kampanje koja se vodi protiv njega, nemoguće raditi u takvim uslovima“.

Nedugo zatim i Mali je u intervjuu za list „Alo“ rekao da se neće ponovo kandidovati i da će se, nakon isteka mandata, posvetiti privatnom biznisu.

Mali se ipak našao na listi vladajuće Srpske napredne stranke za prošlonedeljne beogradske izbore, mada je ova stranka u predizbornoj kampanji promovosala uglavnom nestranačke ličnosti koje je kandidovala za odbornike grada.

Mali je bio akter brojnih sumnjivih poslova u prethodnih nekoliko godina, o čemu je pisao KRIK.

Nakon što je KRIK u oktobru 2015. objavio da je Mali, kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva, kupio 24 stana u Bugarskoj, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak provere njegove imovine. Agencija je tokom kontrole otkrila niz sumnjivih transakcija u vezi sa ovim, ali i drugim firmama u kojima je Mali bio menadžer ili vlasnik.

KRIK je nedavno objavio i detalje izveštaja Uprave za sprečavanje pranja novca kojim se ukazuje na različite transakcije koje se mogu smatrati pranjem novca. Izveštaj pokazuje i da je Mali kontrolisao najmanje 45 bankovnih računa, a najveća transakcija obavljena preko jednog od ovih računa je ona od pola miliona evra koje je Mali sebi uplatio sa Britanskih Devičanskih Ostrva.

Izveštaj u kojem se sumnja da je Mali umešan u pranje novca, Agencija je poslala Višem javnom tužilaštvu u avgustu 2016. godine, ali je nakon godinu dana ovo tužilaštvo obustavilo postupak saopštivši da nema dokaza da je Mali počinio krivično delo iz njihove nadležnosti.

Postupak se protiv Malog trenutno vodi u Prvom osnovnom tužilaštvu gde se proverava samo da li je prijavio Agenciji svoju imovinu u skladu sa zakonom.

O svim sumnjivim poslovima gradonačelnika pročitajte ovde.

 

Comments are closed.