Majka optuženog na suđenju Šaranovićevom klanu: Rekla sam mu da sve ispriča

Majka optuženog na suđenju Šaranovićevom klanu: Rekla sam mu da sve ispriča

Viši sud u Beogradu, Miloš Vidaković (foto: KRIK/fejsbuk)

Na suđenju optuženima za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića svedočila je majka člana grupe koja je uticala na njega da prizna šta je uradio i sve što zna ispriča tužilaštvu. Njen sin ubio je Vidakovića po naređenju Miloša Delibašića, kako je rekla, koji je do sada je uspevao da izbegne pravdu. 

Piše: Bojana Pavlović

Smilja Šćepanović, majka optuženog Miloša Vojnovića, već je svedočila u ovom postupku u aprilu 2017, a danas je u najvećem delu ponovila ono što je rekla tada.

Navela je da je njen sin postao kriminalac pod uticajem Miloša Delibašića sa kojim se blisko družio. Ona se prisetila događaja iz juna 2013. neposredno pre nego što je ubijen Vidaković. Kako je rekla, sin joj se nije javljao oko dve nedelje, a po povratku kući ispričao joj je da je bio u Budvi i da je na Delibašićev nagovor ubio Vidakovića.

„Htela sam da izvučem svoje dete iz toga. Krenulo je sve dublje i dublje. Možda mi se ne bi živ vratio. Rekla sam mu da sve ispriča.“

Prema njenim rečima, kada je saznao da će Vojnović svedočiti, Delibašić je zvao i zastrašivao nju i devojku njenog sina.

„Mene je zvao i rekao mi da ima drugove i da može svašta da se desi, a nju je nagovarao da ubedi Miloša da ne svedoči“, ispričala je majka optuženog i dodala da je Delibašić nedavno, kada je pušten iz pritvora, otišao kod njenog brata s namerom da ga zastraši.

Delibašić je burno reagovao tvrdeći da nikome nije pretio na šta je Šćepanović prokomentarisala da on ne preti direktno, ali da zastrašuje.

Kada je završila izlaganje, Delibašić je hteo da joj postavi pitanja. Sudija Vladimir Duruz upozorio ga je da bude pristojan navodeći da je ipak reč o dami.

„Rekli ste dama?“, pitao je Delibašić, na šta je sudija odgovorio „Pa dobro, žena“.

Delibašić ju je pitao da li ga je jednom prilikom zvala, psovala i rekla da „će ih sve strpati u zatvor“.

„Jesam, trebalo je ranije da završite u zatvoru“, rekla je Šćepanović.

„Toliko o njenom strahu“, prokomentarisao je Delibašić.

Delibašić je, prema njenim rečima, uvek uspevao da izbegne pravdu tako što je neko drugi preuzimao krivicu za dela koja je činio poput otmice, pljački KBC banke i zlatare „Izrael Dajmond“.

Ona je prepričala i ono što je poznato o otmici investitora Dragana Katića kada su otetog čoveka odveli u njenu kuću. Sin ju je zamolio da ode iz kuće na nekoliko dana, a potom je došao sa Delibašićem.

„Dali su mi 500 evra i rekli da očistim stan. Bio je nered, a na prozorima su bili čaršavi. Pritisla sam Miloša i on mi je priznao šta su uradili“, ispričala je Šćepanović.

Dodala je da je Delibašić tokom otmice oslovljavao njenog sina imenom i naterao ga da skine fantomku, pa ga je oteti čovek kasnije prepoznao. Vojnović je priznao otmicu i osuđen je na tri godine robije.

Podsetimo, Vojnović je Miloša Vidakovića upucao u kafiću „Sejlor“ u Budvi. Uhapšen je dve nedelje kasnije kada je priznao sve i ispričao tužilaštvu kako je radio klan na čijem je čelu bio Slobodan Šaranović.

Vojnović je rekao da je Šaranović naredio ubistvo Nikole Bojovića, ali bez znanja Delibašića. Strahujući od odmazde Luke Bojovića, grupa je isplanirala da likvidira njegove bliske saradnike. Zbog toga su, prema Vojnovićevom svedočenju, otišli u Budvu. Tamo mu je Delibašić saopštio da je došlo do promene plana i da treba da se ubije Vidaković.

Kako je rekao Vojnović, Vidaković nije imao nikakve veze sa Bojovićevim klanom – što ga je učvrstilo u nameri da sve prizna.

Suđenje

Suđenje je počelo u februaru 2017. Vojnović na čijem svedočenju je bazirana optužnica, potpisao je sporazum i postao okrivljeni saradnik. Presuda je doneta u aprilu prošle godine, a Vojnović je osuđen na 10 i po godina zatvora.

Delibašić je oslobođen svih optužbi iako je Vojnović ispričao da je on naredio ubistvo Vidakovića.

Sud je prihvatio Vojnovićevo svedočenje, ali odbacio deo koji se odnosi na Delibašića uz obrazloženje da iz subjektivnih razloga, odnosno animoziteta prema Delibašiću, nije govorio istinu.

Tužilaštvo je u žalbi na presudu podsetilo da je sud po zakonu dužan da prihvati sporazum samo ukoliko okrivljeni saradnik – u ovom slučaju Vojnović, govori istinu. Pošto je sud utvrdio da njegovo svedočenje u jednom delu nije istinito, trebalo je da sporazum odbije.

Apelacioni sud je zbog ovoga ukinuo presudu i naložio ponovno suđenje. Suđenje u ponovljenom postupku počelo je pre mesec dana i, po svemu sudeći, trajaće kraće.

Pročitajte kako je funkcionisao Šaranovićev klan

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.