Majić: Za premeštaj sudije potreban važan razlog

Majić: Za premeštaj sudije potreban važan razlog

Miodrag Majić (foto: MC.rs)

Javnost ima pravo da zna zašto će predmeti u kojima je sudio Aleksandar Trešnjev krenuti ispočetka, kaže za KRIK sudija Apelacionog suda Miodrag Majić komentarišući odluku predsednika Višeg suda Aleksandra Stepanovića da sudiju Trešnjeva premesti iz odeljenja za organizovani kriminal.

Piše: Bojana Pavlović

Majić ističe da zakon dozvoljava predsedniku suda da samostalno odlučuje o postavljanju sudija i nije obavezan da da razloge za svoje odluke, ali i da takvo rešenje nije dobro jer otvara mogućnost za uticaje na rad suda.

Predsednik suda ne menja sudije u predmetima, naročito važnim predmetima, ako za to nema značajne razloge. To dovodi u pitanje nezavisnost veća. U ovom slučaju ne možemo saznati šta je taj važan razlog, ali se postavlja pitanje da li je ipak dužan da javnosti da neke odgovore“, navodi Majić.

Podsetimo, rasporedom za sledeću godinu Stepanović je premestio Trešnjeva iz Posebnog odeljenja za organizovani kriminal u krivično odeljenje. Odluku predsednika sud je obrazložio time da mu je istekao mandat na tom mestu.

Majić dodaje da Stepanović nije bio dužan da Trešnjevu produži mandat, ali da se postavlja pitanje zašto to nije učinio naročito ako se uzme u obzir da će svi predmeti u kojima je Trešnjev sudio morati da krenu ispočetka.

„Tu nalazim najveći problem sa stavom ʼne moramo ništa da kažemoʼ. Da, formalno ne morate. Ali javnost apsolultno ima prava da zna zašto ćemo sad ponovo zastati sa predmetom i ubaciti novog sudiju što će sigurno dovesti do usporavanja postupka“, tvrdi Majić.

Prema njegovim rečima senku na slučaj baca i činjenica da je Stepanović prošle godine izuzeo Trešnjeva iz predmeta u kom je sudio i protiv njega pokrenuo postupak zbog članstva u udruženju „Cepris“. Stepanović je tada pokušao i da diskredituje sudiju i njegov rad.

„Te stvari su najverovatnije povezane što je naročito opasno jer ukazuju da se odlučivalo na osnovu nečega što nema veze sa obavljanjem sudijske funkcije. A iz suda opet stiže odgovor da odluka ne mora da se obrazlaže.“

Trešenjev je sudio u nekoliko velikih predmeta – u postupku rehabilitacije Draže Mihailovića, „valjevskoj grupi“ koja se bavila ubistvima i reketiranjem, bivšoj ministarki za telekomunikacije Jasni Matić u slučaju SIEPA. Kao član veća postupao je u postupcima za ubistvo Iva Pukanića, pobunu JSO i dva slučaja protiv Darka Šarića.

Njegovim premeštajem sva suđenja koja je vodio moraće da počnu ispočetka.

Pročitajte:  Vladimir Vučinić: Zbog pritisaka sam napustio sudstvo

Comments are closed.