Maja Adrovac: „Terali su me da potpišem blanko papir i okrivim bilo koga“

Maja Adrovac: „Terali su me da potpišem blanko papir i okrivim bilo koga“

Optužena Maja Adrovac

Na današnjem suđenju za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka optužena Maja Adrovac najavila je da želi da dopuni odbranu, ali je umesto toga govorila o navodnim pritiscima koje trpi. Adrovac je optužena da je Aleksandru Zdravkoviću, koji se tereti da je pucao u Beka, obezbedila municiju.

Piše: Jelena Radivojević

Iako je za današnje suđenje bilo planirano da veštak telekomunikacija obrazloži svoj nalaz, odbrana je zamolila da to bude učinjeno na sledećem ročištu – kada bude prisutan stručni saradnik kog su angažovali.

Kako „dan ne bi propao“ advokati su predložili da optužena Maja Adrovac dopuni svoju odbranu.

Adrovac je u suzama prišla govornici u sudnici i rekla da će pokušati da objasni šta se događa. Ispričala je da su joj pre sedam ili osam dana nepoznati ljudi došli na vrata stana u kom živi sa dvoje maloletne dece i predstavili se kao inspektori. Ona je zamolila sud da se prestane sa pritiscima na nju.

Sudija Marina Anđelković rekla je da sud nije prava institucija kojoj treba da se obrati jer nije izdata nikakva naredba zbog koje bi inspektori dolazili kod nje. Tužiteljka Snežana Đukić dodala je da ni tužilaštvo nije ništa naredilo.

Sudija je potom objasnila Adrovac da to što govori nije dopuna odbrane i da je trebalo da traži da joj se inspektori legitimišu, kao i da se obrati njihovom nadređenom.

„Ja sam samohrana majka dvoje maloletne dece, ja nisam očekivala da će neko u 10 uveče da mi zvoni na vrata i da me pita da li sam se setila nečega, da li bih sarađivala i da li vidim gde sve ovo vodi“, rekla je Adrovac kroz plač.

Sudija je konstatovala da Adrovac ima supruga te da nije samohrana majka, na šta je ona odgovorila da joj se muž možda neće vratiti u narednih deset godina i da je sama. Njen suprug Ivan Adrovac u Srbiji je osuđivan zbog droge, a trenutno se nalazi u pritvoru u Švajcarskoj gde je pod istragom zbog pljačke.

Adrovac je rekla da ovo nije prvi put da se na nju vrši pritisak, ali da se do sada plašila da o tome govori i da sada to čini na nagovor najbližih i advokata. Ispričala je i da su je svakodnevno izvodili iz ćelije u Centralnom zatvoru i vodili u posebne prostorije u kojima su vršili pritisak na nju.

Sudija Anđelković joj je rekla da je o tome trebalo tada da govori i objasnila joj šta je sve trebalo da preduzme.

„Ne priča ona Vama šta joj se dešavalo da bi joj rekli šta je trebalo da uradi, ona se plaši. Ona je u tom trenutku imala bebu od osam meseci, nisam siguran da bi mi koji smo u materiji znali šta treba da uradimo u toj situaciji, a ne ona“, prekinuo je sudiju advokat Dalibor Katančević.

Adrovac je nastavila da plače i vratila se na optuženičku klupu uz komentar da „ne može sad da nastavi“.

Sudija je potom završila suđenje, a nakon toga advokati su predložili da sud zatraži od Centralnog zatvora dokumentaciju koja bi posvedočila o tome da je Adrovac noću izvođena iz zatvora na razgovore.

Nakon toga Adrovac je spontano sa klupe nastavila da govori kako su je u noći 14. novembra 2015. godine peške izveli van zgrade Centralnog zatvora i govorili joj da će biti slobodna samo ako bude sarađivala.

„Terali su me da potpišem blanko papir i da za ovo okrivim bilo koje dve osobe. To je bila poenta tog šestosatnog razgovora“, rekla je Adrovac.

Na konstataciju sudije da nije pričala kada je bila za govornicom, Adrovac je rekla da joj se „zacrnilo pred očima“ i da je morala da sedne.

Pokušaj ubistva Beka

U novembru 2014. godine na biznismena Milana Beka pucano je ispred njegove kuće na Senjaku. Na čaurama sa lica mesta policija je pronašla DNK Maje Adrovac i ona je uhapšena. Adrovac je optužena za pomaganje, iako je tokom istrage bila označena kao direktni izvršilac.

U prvom sudskom postupku koji je vođen Adrovac je oslobođena, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i naložio novo suđenje.

U međuvremenu je uhapšen i Aleksandar Zdravković zbog sumnje da je pucao u Beka. Zdravković je bivši član zemunskog klana koji je 2003. bio optužen da je učestvovao u otmici, ali je oslobođen u nedostatku dokaza.

Njima se sada sudi u objedinjenom postupku koji je krenuo iznova u novembru 2017. godine zbog promene člana sudskog veća.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.