Lončar sa fudbalerima u Šilerovoj

Lončar sa fudbalerima u Šilerovoj

Osobe sa kojima se ministar Zlatibor Lončar slikao u sedištu zemunskog klana u vili u Šilerovoj ulici su bivši fudbaleri Partizana Danko Lazović i Dragoljub Jeremić koji su tokom akcije „Sablja“ privođeni zbog veza sa zemunskim klanom.

Piše: Bojana Pavlović

Dvojica muškaraca koji su sa Zlatiborom Lončarem uslikani pored bazena u luksuznoj vili u Šilerovoj ulici su bivši fudbaleri Partizana – Danko Lazović i Dragoljub Jeremić.

Za četvrtu osobu na fotografiji mediji tvrde da je doktor Miroslav Risović, anesteziolog za koga su svedoci saradnici na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića tvrdili da je pomagao zemunskom klanu u ubistvima. Novinari KRIK-a do objavljivanja teksta nisu mogli da potvrde da je to on.

Zbog poseta Šilerovoj ulici i vezama sa zemunskim klanom, dvojica fudbalera bila su privođena i ispitivana tokom akcije „Sablja“ u kojoj je razbijena ova kriminalna grupa, a vođe Dušan Spasojević i Mile Luković ubijene.

Saradnik zemunskog klana Milomir Kaličanin, koji je kao član grupe osuđen na deset godina zatvora, na sudu je 2005. ispričao da je redovno dolazio u Šilerovu gde je sa Spasojevićem igrao fudbal. Rekao je da su tu igrali fudbal i oni koji se vide na danas objavljenoj fotografiji.

Na fudbal su dolazili i neki policajci, doktori Risović i Lončar i fudbaleri Saša Ilić, Danko Lazović i Branko Jeremić (pogrešio je ime). Spasojević je fudbalere oslovljavao sa ʼsinoviʼ, a drugi su se međusobno zvali ʼkumoviʼ, rekao je Kaličanin 2005. godine. 

Fudbaler Danko Lazović je u intervjuu za „Insajder“ 2008. godine potvrdio da je posećivao vilu u Šilerovoj da bi igrao fudbal.

Onda trebate pohapsiti pola Beograda, jer su svi dolazili tamo. Ja sam igrao fudbal. Ja nisam radio poslove. Ne znam šta da vam kažem. Da sam poznavao ljude, ljude sam poznavao i to nije nikakav problem, ali ja ništa više od toga ne znam, jer sam ja igrao fudbal sa njima.“

On je u istom intervjuu ispričao da je Spasojevića upoznao sa 13 godina i da u to vreme nije znao za njegove kriminalne poslove, ali da od njega nije primao novac niti zajedničke poslove.

O Lončarevim posetama Šilerovoj govorio je svedok saradnik Dejan Milenković Bazgi.

Svaki drugi dan je bio kod nas u Šilerovoj, dolazio tamo, čak je učestvovao u nekim ubistvima“, rekao je Milenković.

Ubistvo i stan

Milenković je posvedočio da je Lončar pomogao prilikom likvidacije crnogorskog kriminalca Veselina Božovića 2002. godine pošto se Miroslav Risović, drugi lekar kome je „zadatak“ bio poveren, predomišljao. Na Božovića, mafijaša iz Bijelog Polja, pucano je iz automobila u pokretu. Preživeo je napad i prevezen je u Urgentni centar.

Milenković je ispričao da mu je Lončar navodno ubrizgao nešto u infuziju od čega je Božović preminuo. Za tu uslugu, kako je ispričao, Spasojević je nagradio Lončara stanom na Novom Beogradu.

On mu je za to i poklonio taj stan u bloku 61.“

Svedok Miladin Suvajdžić takođe je ispričao da je Spasojević poslušne lekare nagrađivao nekretninama. Lončar je, po njegovim rečima, bio jedan od njih.

KRIK je u februaru prošle godine otkrio da je Lončar 2002. godine, deset dana posle smrti Božovića, potpisao ugovor o kupovini stana u novobeogradskom bloku 61. sa Jelenom Kalinić, suprugom najpoznatijeg ubice zemunskog klana Sretka Kalinića.

Prema ugovoru, Lončar je stan kupio za 30.000 evra. Na osnovu javno dostupnih podataka, međutim, nije moguće utvrditi da li je novac ikada isplaćen.

Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, pre dva dana obznanio je fotografiju Lončara u društvu Dušana Spasojevića. Ilić je danas pokazao još jednu fotografiju – Lončara sa fudbalerima koja je slikana u Šilerovoj ulici.

Ministar Lončar nije se obratio javnosti u vezi sa ovim slučajem. Umesto njega, premijer Aleksandar Vučić rekao je da je pitao Lončara o spornoj fotografiji i ponudio jednostavno objašnjenje – da je Lončar operisao Spasojevićevog oca i da su ga kriminalci pozvali u kafić da bi mu zahvalili.

Današnja slika, međutim, pokazuje da je Lončar ipak posećivao Šilerovu – u donjem uglu fotografije vidi se da je šara na pločici bazena ista kao ona koja se može videti na slikama rušenja vile u Šilerovoj. Isto važi i za svodove i stubove u pozadini.

KRIK je posle objavljivanja priče o vezama Lončara i zemunskog klana zatražio od MUP-a dokumentaciju iz istrage protiv Lončara, ali policija ni deset meseci kasnije KRIK-u nije dostavila odgovor. 


Pročitajte sve vesti o Zlatiboru Lončaru. 

Comments are closed.