Lončar ponovo ministar uprkos vezama sa „zemuncima“

Lončar ponovo ministar uprkos vezama sa „zemuncima“

Na listi ministara nove vlade koju je premijer Aleksandar Vučić danas predstavio nalazi se i Zlatibor Lončar, uprkos njegovim vezama sa zemunskim klanom o čemu je pisala Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Piše: Bojana Jovanović

KRIK je u februaru ove godine otkrio da je Lončar 2002. godine potpisao ugovor o kupovini stana sa suprugom Sretka Kalinića, jednog od najbrutalnijih članova zemunskog klana. Ugovor je potpisan svega deset dana nakon smrti crnogorskog mafijaša za čije ubistvo Lončara optužuju svedoci saradnici sa suđenja zemunskoj grupi.

Tvrdnje da je Lončar pomagao zemunskom klanu i 2002. godine učestvovao u ubistvu kriminalca Veselina Božovića izneli su svedoci saradnici Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić – Đura Mutavi. Prema njihovim rečima Lončar, tada tridesetogodišnji lekar Urgentnog centra, umesto da pomogne Božoviću, u infuziju mu je ubrizgao nešto od čega je navodno preminuo.

Još jedan ministar sa kriminalnim vezama
U novoj vladi biće još jedan političar čije je veze sa kriminalcima otkrio KRIK. Ivica Dačić ponovo je predložen za ministra spoljnih poslova. U septembru prošle godine KRIK je objavio snimke sastanaka Dačića sa Rodoljubom Radulovićem, optuženim da je jedan od najbližih saradnika narko-bosa Darka Šarića. Tužilaštvo nikada nije saslušalo Dačića povodom njegovih kontakata sa mafijašem, ali je njegov bivši šef kabineta Branko Lazarević optužen da je odavao poverljive policijske informacije Raduloviću. Detalje pročitajte u posebnoj priči.

Dušan Spasojević je, prema rečima svedoka, kao nagradu za pomoć klanu Lončaru poklonio stan u 61. bloku na Novom Beogradu. Detalje pročitajte u istraživačkoj priči „Ministar Lončar u stanu zemunskog klana“.

Ministar Lončar novinarima KRIK-a nije želeo da objasni svoje veze sa „zemuncima“, niti da odgovori da li je stan kupio ili ga je od kriminalaca dobio na poklon. On je umesto toga napao novinare da vode kampanju protiv njega po nalogu smenjenog policajca, a njegovim lažnim optužbama pridružio se i provladin tabloid „Informer“ koji je mesecima objavljivao neistine o KRIK-u i njegovom uredniku.

Lončar je bio ministar zdravlja u prethodnoj vladi, a mandatar Aleksandar Vučić ponovo mu je ukazao poverenje. Vučić je u intervjuu za KRIK aprila ove godine rekao da mu je KRIK-ova priča o Lončaru „najteže pala“.

„Ako mi dokažete da je kriminalac, u budućnosti za njega neće biti mesta. Ali ja imam poverenje da nije tako, što ne garantuje da sam ja u pravu ili da vi niste u pravu“, rekao je tada Vučić.

Lončar je pre ministarske funkcije, od avgusta 2012, bio direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, na kojem je radio dugi niz godina.

Pogledajte ekranizaciju priče o vezama Zlatibora Lončara sa zemunskim klanom koju je uradila novinarska mreža Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Pomozite da nastavimo da istražujemo veze organizovanog kriminala i osoba iz vlasti. Svaka donacija pomaže naš rad. Kako da podržite KRIK saznajte ovde.

 

Comments are closed.