Lazić: Tužilaštvo može ponovo da otvori slučaj Vulin

Lazić: Tužilaštvo može ponovo da otvori slučaj Vulin

Radovan Lazić, član Državnog veća tužilaca

Radovan Lazić, tužilac Apelacionog javnog tužilaštva u Novom Sadu i član Državnog veća tužilaca, komentarišući slučaj ministra odbrane Aleksandra Vulina, navodi za KRIK da tužilaštvo u svetlu novih okolnosti uvek može ponovo pokrenuti istragu.

Piše: Bojana Pavlović

Lazić nije želeo da komentariše konkretnu odluku Tužilaštva za organizovani kriminal da obustavi postupak protiv ministra ističući da ne može da ocenjuje rad na slučaju u kom sam nije radio.

„Ne bih komentarisao odluku drugog tužilaštva i drugog tužioca. Bilo bi nekorektno da ocenjujem rad kolega i dajem ocene da li je trebalo još nešto uraditi ili ne.“

On, međutim, dodaje da bi u svetlu novih okolnosti tužilaštvo moglo ponovo da otvori slučaj.

„Tom službenom beleškom okončava se postupak, ali se uvek može ponovo pokrenuti istraga ako se pojave okolnosti koje ukazuju na to da bi tužilaštvo možda donelo drugačiju odluku“, kaže Lazić. „Svakako to nije definitivno zatvoreno. Može se goniti i za ista krivična dela.“

Podsetimo, KRIK je juče objavio detalje iz postupka koje je tužilaštvo vodilo protiv ministra Vulina u vezi sa poreklom 205.000 evra kojima je platio stan. Vulin je Agenciji za borbu protiv korupcije ispričao da je novac pozajmica suprugine tetke iz Kanade. Agencija je posumnjala da je Vulin primio mito i zloupotrebio službeni položaj i slučaj prosledila Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Službena beleška tužilaštva pokazuje da su policija i tužilaštvo posao obavili površno, da na razgovor nisu pozvali Vulina, kao ni tetku njegove supruge od koje Vulin tvrdi da je pozajmio novac.

Policija je za godinu i po dana razgovarala sa tri osobe –njegovom suprugom Natašom Vulin, prijateljem koji im je prodao stan i njegovim sinom –  osobama umešanim u kupoprodaju i lično povezanim s ministrom.

Tužilaštvo je zaključilo da je utvrđeno na koji način su supružnici Vulin pribavili novčani iznos od 205.000 evra iako za to nisu ponudili nijedan validan dokaz. Postupak je obustavljen, a predmet prosleđen Prvom tužilaštvu koje je proveravalo samo da li je Vulin Agenciji prijavio svu imovinu.

Pročitajte kako je tužilaštvo obustavilo postupak protiv Vulina

U posebnoj priči pročitajte kako je Vulin objasnio poreklo novca kojim je kupio stan 

Comments are closed.