Lazarevićev iskaz ipak među dokazima

Lazarevićev iskaz ipak među dokazima

Iskaz koji je Branko Lazarević, bivši šef kabineta Ivice Dačića, dao policiji i tužilaštvu posle hapšenja za odavanje službene tajne, ipak će se naći među dokazima u postupku protiv njega, rešio je danas sud. 

Piše: Bojana Pavlović

Lazarevićev advokat Veran Zečar na današnjem suđenju ponovo je zatražio da se iz dokaza izbaci tonski zapis, transkript i zapisnik iskaza koji je njegov branjenik dao policiji i tužilaštvu nakon što je uhapšen 2014. godine.

Zečar je istakao da su prilikom ispitivanja Lazareviću kršena prava, da je saslušavan u policiji devet sati sa pauzama, a zatim i celu noć u tužilaštvu, kao i da su mu tom prilikom predstavljeni nezakoniti dokazi o kojima se on izjašnjavao.

Tužilac Saša Ivanić usprotivio se ovakvom zahtevu. Rekao je da je saslušanje sprovedeno po zakonu što potvrđuje i činjenica da je Lazarević nakon ispitivanja potpisao zapisnik o saslušanju.

Sudija Danko Laušević već je dva puta odbacio iskaz iz dokaza – jednom samostalno, a ne u okviru veća zbog čega je Apelacioni sud tu odluku poništio. Drugi put odluku je donelo veće, međutim, drugostepeni sud je rešio isto kao i prvi put.

„Odluka Apelacionog suda je bila jasna, nije nam data mogućnost da drugačije postupimo. Iako se mi intimno ne slažemo sa tom odlukom“, rekao je sudija Laušević.

U odluci ovog suda navodi da se iz zapisnika utvrđuje da je Lazarević iskaz dao nakon savetovanja sa advokatom i „pre predočavanja sadržine bilo kog telefonskog razgovora, te da je evidentno da je Lazarević iskaz dao svojom slobodnom voljom“.

Odbačeni snimci

Sud je početkom godine iz dokaza odbacio i snimke prisluškivanih razgovora između Lazarevića i saradnika narko-bosa Darka Šarića. Odbrana tvrdi da su upravo ovi snimci puštani Lazareviću tokom saslušanja.

Odluku o odbacivanju snimaka potvrdio je i Apelacioni sud zbog čega je tužilaštvo uložilo žalbu Vrhovnom kasacionom sudu. Ovaj sud, međutim, odlučio je da su snimci nezakonito izbačeni. Tužilac Ivanić danas je predložio da budu vraćeni u postupak i preslušani na suđenju.

Snimci po stavu tužilaštva dokazuju da je Lazarević članovima Šarićeve grupe – Rodoljubu Raduloviću i Radovanu Štrpcu – dostavljao poverljive informacije iz istrage protiv njih.

Među odbačenim snimcima su i razgovori Radulovića i Ivice Dačića koji je tad bio ministar unutrašnjih poslova. Uloga Dačića ostala je nepoznata jer u ovom postupku nije pozvan ni kao svedok.

Ukoliko sud snimke ne vrati u postupak, oni će biti zapečaćeni i javnost nikada neće saznati o čemu su čelnici policije razgovali sa članovima narko-klana.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem.

Pogledajte snimke susreta čelnika MUP-a sa Šarićevim saradnikom.

2 Comments

  1. vmp kaže:

    konobar, sta smo imali. daj kolko ce da nas kosta ova zajebancija. pa da sa zenom i decom odem, bez da se ljubimo..

  2. Rastko Ilić kaže:

    Grehota je i sramota šta se čini ovom poštenom Srbinu. Sve činjenice sam odavno prezentovao, sve nepobitne i argumentovane tvrdnje pod svojim časnim potpisom izneo ali klevete su u ovoj zemlji trenutno jače od istine. Žalosno…