Lazarević negirao da je odavao službene tajne

Lazarević negirao da je odavao službene tajne

Branko Lazarević sa advokatom (foto: P. Petrović)

Branko Lazarević, bivši šef kabineta ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, negirao je u Specijalnom sudu optužbe da je odavao službene tajne narko-klanu. Krivicu su negirali i ostali optuženi.

Piše: Bojana Pavlović

„Apsolutno nisam kriv. Razumeo sam optužni predlog, ali mi je nelogičan. O tome će se izjasniti moj advokat“, rekao je Lazarević u kratkom izjašnjenju i najavio da će o detaljima govoriti o svojoj odbrani.

Optuženi Boris Gara i Radovan Štrbac takođe su negirali optužbe, a Rodoljub Radulović je u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Suđenje je počelo iz šestog pokušaja. Početak je najpre odlagan zbog prošlogodišnjeg štrajka advokata, zatim izostanka jednog od optuženih, a u nekoliko navrata odbrana i optuženi tražili su izuzeće učesnika u postupku – sudskog veća, a potom i tužilaca.

Odbrana je i danas zatražila da početak postupka bude odložen zbog bolesti optuženog Radovana Štrpca. Šrbac je rekao da se ne oseća dobro, ali da nije u mogućnosti da priloži nalaz lekara jer nema zdravstveno osiguranje i predložio da ga odmah pregleda sudski lekar. Lekar je pregledom utvrdio da je Štrbac u stanju da prati suđenje.

Branilac Branka Lazarevića predložio je da sud donese rešenje o zastarelosti i obrazložio da se dela koja se Lazareviću stavljaju na teret – udruživanje radi vršenja krivičnih dela i odavanje službene tajne ne mogu posmatrati kao produžena krivična dela.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić rekao je da slučaj može zastareti tek 10 godina posle izvršenja poslednjeg krivičnog dela – a to je 2019. godina.

Lazareviću i ostalim optuženima stavlja se na teret da su prenosili poverljive policijske informacije članovima kriminalne organizacije Darka Šarića tokom istrage za šverc kokaina. Navodi se da je Gara prenosio Lazareviću podatke o praćenju Šarićeve grupe, a on je potom te informacije prosleđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

„Radulović je od Lazarevića u više navrata tražio da mu proveri da li se protiv njega i Darka Šarića vodi pretkrivični postupak“, navodi tužilaštvo. Radulović i Lazarević su se sastajali na različitim mestima u Beogradu – u kafiću „Zodijak“ na Senjaku, u parku na Topčiderskoj zvezdi, hotelu „Hajat“, a čuli su se i telefonom.

Prosleđivanje informacija je, kako je naveo tužilac, ugrozilo istragu jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikacije.

„Činjenica je da prestaje telefonska komunikacija između Radulovića i Šarića na do tada korišćenim telefonskim brojevima“, navodi se u optužnici.

Lazarevićev branilac Veran Zečar rekao je novinarima posle suđenja da njegov klijent nije učinio niti jedno krivično delo, ali da tužilaštvo i dalje insistira na tvrdnji koja nije potkrepljena nijednim dokazom.

„Duboko sam uveren da će postupak biti okončan oslobađajućom presudom i da će pravosudni sistem umeti da prepozna kako se tužilaštvo i pojednici iz policije odnose prema zakonu“, rekao je Zečar.

Detalje o slučaju koji se vodi protiv Branka Lazarevića možete pročitati u tekstu Suđenje za odavanje tajni Šariću nikako da počne.

Sa Rodoljubom Radulovićem su se, osim Lazarevića, tokom 2008. i 2009. godine viđali i drugi bitni funkcioneri – Ivica Dačić, u to vreme ministar policije, Ivica Tončev, Dačićev savetnik i Vanja Vukić, zamenik šefa kabineta. Niko od njih nije optužen. KRIK je pre dva meseca objavio video snimke ovih sastanaka.

1 Comment

  1. bv kaže:

    Kada bi me neko pitao, a sta su drzavne tajne R.Srbije, jednostavno bih mu odgovorio ‘ verovatno ono sto se u nasim medjunarodnim kontaktima ne salje preko e-maila’.
    Definicija je vrlo losa, ali mislim da je istinita.
    Jos pre skoro petnaest godina je bilo tako, dok sam u tome nevoljno ucestvovao,a i zbog toga sam od toga svega digao ruke (napustio drzavnu sluzbu).
    Mogu da mislim kako je danas.