Kućni pritvor za optuženog u slučaju „Durmitor“

Kućni pritvor za optuženog u slučaju „Durmitor“

Mitar Muratović (foto: fejsbuk)

Mitru Muratoviću, jednom od dvojice optuženih za nezakonito nošenje oružja, zatvorski pritvor je posle dve godine zamenjen kućnim, odlučeno je na današnjem suđenju. Muratović je jedan od desetorice uhapšenih u beogradskom restoranu „Durmitor“ koje je policija označila kao pripadnike škaljarskog klana, a u ovom postupku mu se sudi sa Milošem Nilovićem.

Piše: Milica Vojinović

Muratovićeva advokatica Jelena Stojić danas je, kao i na svim ranijim ročištima, zatražila da se njenom branjeniku zatvorski pritvor zameni kućnim.

Tužilac Željko Jovanović koji je menjao koleginicu Leposavu Vujanović Porubović bio je saglasan sa ovim predlogom. On je, međutim, zatražio da uslovi kućnog pritvora budu takvi da Muratović ne sme da koristi telefon, internet, kao ni da prima posete bez odobrenja predsedavajuće sudije Ivane Ramić.

Nakon kratke pauze sudija Ramić saopštila je prisutnima da se prihvata predlog advokatice, a Muratoviću određuje kućni pritvor uz elektronski nadzor, odnosno nošenje nanogice – uređaja kojim će biti praćeno njegovo kretanje.

„Zabranjuju se posete bez odobrenja suda, a telefon i internet možete da koristite“, dodala je sudija.

Ona je zatim odložila današnje suđenje i zakazala sledeće za septembar kada se očekuje da će stići novi dokaz – policijski snimak hapšenja optuženih u beogradskom restoranu „Durmitor“.

Snimak hapšenja

Nakon što je, na prethodnom ročištu, sudija od optuženog Miloša Nilovića saznala da na internetu postoji snimak hapšenja odlučila je da se on prikaže kao dokaz.

„Sud je odlučio da zatraži od MUP-a da, ukoliko postoji takav snimak, isti dostavi i da se u njega izvrši uvid“, kazala je sudija Ramić.

Snimak akcije hapšenja postoji na internetu još od juna 2017. godine, kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova, uz saopštenje o hapšenju, poslalo i video-zapis događaja.

Osuđeni Kostić u publici
Danas je iz publike podršku optuženima pružao i žandarm Vojislav Kostić, jedan od saradnika ubijenog Vladimira Popovića koji je bio vlasnik kazina „Havana“ na Slaviji. Kostić je osuđen za prinudu u decembru 2018. na tri godine zatvora, a sa njim je bio optužen i Popović koji je likvidiran pre presude. Kostićev brat Zvonimir je jedan od uhapšenih u „Durmitoru“, ali protiv njega nije podignuta optužnica. Više o Kostiću pročitajte ovde.

Podsetimo, Muratović i Nilović uhapšeni su u junu 2017. sa još osam osoba u beogradskom restoranu „Durmitor“. Uhapšene je policija označila kao pripadnike škaljarskog kriminalnog klana.

Tužilaštvo je nakon hapšenja Muratovića i Nilovića optužilo za nezakonito nošenje dva pištolja, kao i Iliju Zeca koji je ubrzo priznao da je nelegalno posedovao 16 metaka i osuđen je uslovno. Ostali uhapšeni su pušteni iz pritvora i protiv njih tada nisu pokrenuti postupci.

Muratović je krivicu za oba pištolja preuzeo na sebe, ali je ispričao da ih je pronašao i planirao da preda u policijskoj stanici. Hteo je, tvrdi, da to učini na dan hapšenja, ali je bio gladan pa je odlučio da prvo ode na ručak u restoran u kom je zatim uhapšen.

U toku suđenja veštakinja je saopštila da je došlo do propusta u istrazi i da je pronađen DNK još jednog uhapšenog u „Durmitoru“ – Mališe Vućića. Nedavno je potvrđena optužnica protiv njega pa se čeka da sud odluči da se taj postupak spoji sa ovim. Suđenje će, ukoliko se to desi, početi ispočetka.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja.

Comments are closed.