Kruševački kriminalac Jotka ostaje u pritvoru

Bela knjiga organizovanog kriminala (foto: KRIK)

Kruševačkom kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki produžen je pritvor za još tri meseca zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je prošle godine likvidirala Dejana Stankovića zvanog Ždrokinac, navode za KRIK iz Apelacionog suda u Beogradu.

Piše: Bojana Pavlović

U pritvoru će još tri meseca ostati i Igor Gajić, osumnjičen da je Stefana Radulca, koga policija tereti da je ubio Stankovića, dovezao do mesta ubistva. 

Radulcu, kao i Saši Zoraji, Vuku Petroviću i Ivi Petrović koji su osumnjičeni da su mu pomogli posle zločina, sud je produžio pritvor za mesec dana. 

Radulac je uhapšen u julu u Banjaluci gde se krio pod lažnim imenom, a ostali članovi grupe mesec dana kasnije u Kruševcu, Beogradu i Boljevcu. Osim za ubistvo, terete se i za iznudu i pranje novca.  

Policija veruje i da je Jotka tokom 2018. reketirao muškarca iz okoline Kruševca, pretio mu i tražio novac od navodnog duga.

Jotkina supruga Marija osumnjičena da je pokušala da prikrije nezakonito poreklo novca. Ona je navodno zaključila ugovor o zajmu sa takođe uhapšenim Nenadom Jovanovićem zvanim Mali Bidža, a firmi njegovog oca prodala zemljište po ceni znatno većoj od procenjene.

Mariji Jotić i Jovanoviću, koji je i ranije pomagao Jotiću da legalizuje prljav novac, određen je kućni pritvor. 

Jotkina grupa

Zoran Jotić Jotka je devedesetih godina predvodio nasilnu kriminalnu grupu koja se uglavnom bavila reketiranjem lokalnih biznismena. Partner mu je bio kriminalac Goran Petrović Peta čija su deca Iva i Vuk uhapšena sa Jotkom u avgustu. Peta je ubijen pre četiri godine, a njegovo ubistvo još nije rasvetljeno.

Članovi Jotkinine grupe strogo su se pridržavali hijerarhije i uspostavljenih pravila, pa su ih zvali i vojnicima.

Jotka i Peta slali su vojnike da bacaju bombe na kuće kruševačkih preduzetnika, pale im automobile, upućuju upozorenja i pretnje, ali i prebijaju one koje nisu želeli da plate reket. Žrtve i njihove porodice pratili su po gradu, čime su vršili dodatni pritisak.

Jovanović, bivši funkcioner JUL-a i poslanik poznat pod nadimkom Mali Bidža, bio je u grupi zadužen za „pranje“ novca. Jotić i Petrović ulagali su novac u kompaniju „Balkan-tron“, koja se vodila na Jovanovićevu ćerku, a proizvodila je vreće za pakovanje cementa.

Grupa se bavila i krijumčarenjem droge i oružja, piše u Beloj knjizi organizovanog kriminala, a razbijena je u policijskoj akciji „Sablja“ 2003. godine. 

Članovi su osuđeni zbog reketa, a Jotka i jer je uspeo da potplati sudiju Vrhovnog suda.

Iz zatvora je izašao početkom 2018. godine, a od tada je hapšen više puta. U avgustu je uhapšen zbog ubistva Ždrokinca, ali je ubrzo pušten, a potom u julu zbog proganjanja. 

Više o Jotkinoj grupi i Goranu Petroviću Peti pročitajte u posebnoj priči

1 Comment

  1. Deda Miloje kaže:

    A šta je bilo sa Mikom Brazilijom, njegovom desnom rukom, nigde ne piše!?