Krivokapić: O izveštaju MUP-a o Savamali za desetak dana

Krivokapić: O izveštaju MUP-a o Savamali za desetak dana

Viši javni tužilac Nataša Krivokapić rekla je da bi ovo tužilštvo moglo da da svoj sud o izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova o rušenju u Savamali za desetak dana.

Izvor: N1, KRIK

„Obrađivač u ovom slučaju je počeo da radi pre dva dana i to najverovatnije neće potrajati duže od deset dana. Mada može da bude i duže jer nemamo dovoljno zamenika tužilaca“, kazala je Krivokapić za N1.

Ona je navela da je uobičajeno što se na dokumentaciju MUP-a čekalo više od godinu dana i dodala da je slučaju Savamala dat preveliki značaj.

Krivokapić je rekla i da je na tužilaštvo vršen pritisak u vezi sa ovim slučajem kao i da su „određene informacije date još u septembru prošle godine, ali da mediji, po svemu sudeći, nisu čuli taj odgovor“. Tužiteljka nije precizirala na koje informacije misli.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poslalo je prošle nedelje posle više od godinu dana izveštaj o slučaju Savamala tužilaštvu koje bi trebalo da odluči da li ima osnova za pokretanje istrage.

Ovo tužilaštvo je više puta saopštavalo da policija ne radi po njihovim zahtevima, ali je istovremeno, izbegavalo da odgovori da li je o nepostupanju obavestilo druge nadležne organe što je po zakonu imalo pravo da učini.

U vezi sa ovim slučajem više od godinu dana su prikrivane informacije od javnosti, a i samo ime tužioca koji vodi slučaj proglašeno je službenom tajnom. Tužilaštvo je više puta novčano kažnjeno od strane Poverenika za informacije od javnog značaja zbog odbijanja da novinarima i građanima dostavi informacije u vezi sa Savamalom.

Podsetimo, u noći između 24. i 25. aprila prošle godine tri bagera su bespravno srušila imovinu firmi „Iskra“ i „Transport peroni“ u Hercegovačkoj ulici. Tridesetak maskiranih osoba zadržavalo je prolaznike, oduzimalo im mobilne telefone, a neke i legitimisalo.

Vlasnici objekata te noći zvali su policiju više puta koja je odbila da izađe na teren. Zaštitnik građana obavio je kontrolu rada policije i utvrdio da je naređenje da se ne postupa stiglo „sa vrha“, nakon čega je  tražio da se otkrije ko je odgovoran što policija nije radila po zakonu. Međutim, javnost do danas nije obaveštena da li je istraga sprovedena.

O ovom slučaju nema ni reči u godišnjem izveštaju Sektora unutrašnje kontrole policije.

Nakon ovog događaja usledile su različite reakcije čelnika države. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da rušenje nisu odgovorni gradski organi, a premijer Aleksandar Vučić nedugo zatim za rušenje je okrivio upravo njih, ali ne navodeći pojedinačna imena krivaca.

Bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog Marija Mali u intervjuu za KRIK navela je da joj je suprug priznao da je organizovao rušenje.

Pročitajte sve vesti o rušenju u Savamali.

Comments are closed.