Krivične prijave, nameštanje tendera i nelegalna gradnja – crtice iz političke karijere novog gradonačelnika Beograda

Krivične prijave, nameštanje tendera i nelegalna gradnja – crtice iz političke karijere novog gradonačelnika Beograda

Aleksandar Šapić (foto: beograd.rs)

Aleksandar Šapić izabran je juče za novog gradonačelnika Beograda, a njegovu političku karijeru obeležiilo je neršeavanje problema nelegalne gradnje i nameštanje tendera, kao i istrage zbog navodnih prevara, prisvajanja opštinske imovine i novca iz budžeta. Osim toga, Šapić je uvećao imovinu dok je bio na čelu opštine Novi Beograd, pa je tako samo tokom protekle dve godine postao vlasnik kuće i trosobnog stana u Beogradu.

Piše: Jelena Radivojević

„Tokom svoje političke karijere nisam nikad krio da sam težio ovom mestu, za njega se obučavao, borio, žrtvovao, dokazivao… Pokušaću sve da ovaj grad pobedi, bude bolji, lepši i jači”, rekao je Šapić juče nakon što je kao kandidat Srpske napredne stranke izabran za gradonačelnika Beograda. 

Pre samo četiri godine, pred prošle beogradske izbore, on je rekao da neće sarađivati sa SNS-om, makar to značilo da neće biti gradonačelnik.

„Zamislite kakav bih ja čovek bio kada bih samo zarad politike odustao od ljudskog dostojanstva, od karaktera, i od onoga u šta verujem kao čovek. To nikad neću uraditi, makar nikad ne bio ni na jednoj funkciji”, poručio je tada Šapić. Ipak, njegova stranka SPAS prošle godine postala je deo SNS-a, a Šapić potpredsednik glavnog odbora.

Proslavljeni vaterpolista poslednjih deset godina bio je na funkciji predsednika opštine Novi Beograd. Za to vreme njegova imovina se uvećavala, a samo u poslednje dve godine kupio je dve nekretnine – kuću na Bežanijskoj kosi i trosoban stan, pokazuju poslednji podaci Agencije za sprečavanje korupcije. 

Njegovu političku karijeru obeležilo je nerešavanje problema bespravne gradnje, ali i optužbe za malverzacije sa opštinskim novcem i imovinom, nelegalnu gradnju i prevaru.   

Divlja gradnja

Na čelo glavnog grada u kome godinama cveta divlja gradnja juče je došao čovek koji je i sam zidao bez dozvole – Šapić je pre više od decenije na svom placu na opštini Savski venac ilegalno sazidao sprat kuće i izgradio nekoliko objekata. 

To, čini se, nije bio kraj budući da je prošle godine protiv njega podneta krivična prijava jer nema dozvolu za građevinske radove koje izvodi na kući na Bežanijskoj kosi. On je tada za N1 rekao da je kuća u procesu legalizacije

Šapić se nije osvrtao ni na gorući problem nelegalne gradnje na opštini čiji je predsednik bio – divlja gradnja na Savskom nasipu ne da nije sankcionisana, već je broj objekata samo rastao. Gradnja je tako ugrozila nasip i postoji opasnost od poplava, ali i vodoizvorišta pošto se na tom potezu nalaze reni bunari iz kojih Beograđani dobijaju vodu. Šapić je odgovornost godinama prebacivao na gradsku vlast, dok su iz grada tvrdili da je odgovornost na opštini.

Gradnja bez dozvole samo je jedna od problematičnih stvari u političkoj karijeri bivšeg vaterpoliste – protiv njega su u više navrata podnošene krivične prijave. 

Krivične prijave

Več nekoliko godina u Višem tužilaštvu u Beogradu stoje dve prijave protiv Šapića koje ga terete da je iskoristio poziciju predsednika opštine da nezakonito prisvoji opštinsku imovinu i ostvari korist. Istrage stoje u mestu, jer, kako kažu iz tužilaštva, policija ne odgovara na njihove zahteve.

Šapić se sumnjiči da je 2016. godine nezakonito preuzeo do tada opštinsku humanitarnu fondaciju, osnovanu za prikupljanje pomoći oboleloj deci. Većina koju je Šapić imao u skupštini opštine tada je donela odluku da se opštinska fondacija pripoji njegovoj privatnoj fondaciji „Aleksandar Šapić“ sa kompletnom imovinom koju poseduje.

Drugom prijavom predsednik opštine i njegovi saradnici terete se da su prihode opštinskog Sportskog centra Novi Beograd preusmerili na račun „Kluba plivačkih sportova Novi Beograd“ čiji je vlasnik upravo Šapić. Time je opštini naneta višemilionska šteta, piše u ovoj prijavi koji je podneo pokret Dosta je bilo. 

Šapić je bio pod istragom i zbog sumnje da je sa svojim ujakom prevario porodicu Alili i od nje kupio lokal po ceni šest puta manjoj od tržišne. Oni su, kako piše u prijavi, 2016. iskoristili loše psihičko i fizičko stanje pokojnog Amdija Alilija, doveli ga u zabludu i naveli ga da potpiše sporni ugovor. Prijava je odbačena samo nekoliko dana uoči spajanja Šapićeve stranke sa vladajućom Srpskom naprednom strankom, kako je ranije pisala „Nova“.

Šapić je, čini se, imun na istrage, a čak ni to što je javno ispričao da je nameštao uslove javne nabavke za izbor pevača prilikom organizacija dočeka Nove godine 2016. kako bi „tezgu“, između ostalih, dobio i Vlado Georgiev, nije bio razlog da bude procesuiran.

Ništa od ovoga očigledno nije bilo ni prepreka da SNS predloži i izglasa Šapića kao svog kandidata za gradonačelnika.

Imovina

KRIK je 2018. godine istraživao Šapićevu imovinu i poslove – sa mesečnim primanjima nešto većim od 2.000 evra posedovao je nekretnine vredne gotovo 1,2 miliona evra.

U međuvremenu, prodao je poslovni prostor koji je vredeo oko 55 hiljada evra, ali je u prethodne dve godine kupio kuću i stan, pokazuju poslednji podaci Agencije za sprečavanje korupcije.

Kuća na Bežanijskoj kosi na kojoj je izvodio radove zbog kojih je podneta krivična prijava ima dva sprata i 150 kvadrata, dok se trosoban stan prostire na gotovo 100 kvadratnih metara. 

Kao što je KRIK pisao pre više od četiri godine, Šapić u Zvečanskoj ulici ima vilu od oko 600 kvadrata čiji je jedan sprat nelegalno sazidao i oko koje je, na gradskoj zemlji, bez dozvole dozidao bazen, teretanu, letnjikovac i pomoćni objekat.

Pogledajte profil Aleksandra Šapića u našoj Bazi imovine političara

Comments are closed.