KRIK-u uručena nagrada „Dušan Bogavac“

KRIK-u uručena nagrada „Dušan Bogavac“

Novinarska nagrada za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“ uručena je danas redakcijama Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK i Centra za istraživačko novinarstvo (CINS). Posebna zahvalnica za afirmaciju etike i hrabrosti u novinarstvu dodeljena je glavnom uredniku nedavno ugašenih „Vranjskih“ Vukašinu Obradoviću.

Izvor: Beta

Obrazlažući odluku žirija da nagradu dodeli KRIK-u i CINS-u, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić ocenio je da su te redakcije „novinarski svetionici u medijskom mraku Srbije“, a da njihovi novinari i pored pretnji i zastrašivanja već godinama istražuju najdelikatnije teme.

„Odluka žirija nije emotivna reakcija na izjave premijerke Ane Brnabić o istraživačkom novinarstvu u Srbiji. Istraživačko novinarstvo u Srbiji danas je jače nego ikad, što dokazuju brojne nagrade koje su u zemlji i regionu dodeljenje redakcijama KRIK-a, CINS-a, Insajdera“, ocenio je Lekić pre uručenja nagrade u beogradskom Medija centru.

Navodeći da u Srbiji vlada medijski mrak i da se razbija sve što nosi prefiks nezavisno, Lekić je kazao da će se i to „jednom lane zvati“.

„Kada je 90-ih godina prošlog veka bilo malo više slobode medija u Srbiji, a novinari se opet stalno bunili, američki izaslanik Ričard Holbruk postavio je Slobodanu Miloševiću pitanje medijskih sloboda. Milošević je tada pokazao Koraksovu karikaturu Holbruku i pitao ima li c od cenzure. Posle toga je Holbruk rekao novinarima da nemaju dokaze o cenzuri“, naveo je predsednik NUNS-a.

Urednik portala KRIK Stevan Dojčinović ocenio je da novinarstvu u Srbiji predstoji „loše vreme“ i dodao da je nova tendencija da se institucije, u prvom redu poreske, koriste protiv medija.

„Nedavno smo u Briselu lobirali za medijske slobode u Srbiji. Pričali smo sa evropskim parlamentarcima o autocenzuri u Srbiji da bismo onda shvatili da su naši vodeći političari pre nas bili u Briselu gde su doneli gomile novina kako bi dokazali da u Srbiji nema cenzure. Nismo ohrabreni onim što smo čuli, mislim da ni Brisel nije spreman da prizna postojanje tog problema u Srbiji“, kazao je Dojčinović.

Primajući nagradu od prošlogodišnje dobitnice Sanje Kljajić, glavni i odgovorni urednik CINS-a Dino Jahić ocenio je da je danas teško biti hrabar i etičan novinar u Srbiji.

„Drago mi je što je nagrada, koja predstavlja veliku čast, dodeljena celoj redakciji jer sve što radimo je rezultat timskog rada. Kada vidimo ko su dobitnici nagrade, postoji osećaj ponosa jer su nam ti ljudi nekada bili uzori“, kazao je Jahić.

Navodeći da je nagrada „Dušan Bogavac“ sedma nagrada koju je CINS dobio za dostignuća u istraživačkom novinarstvu, Jahić je kazao da svaka od njih „pripada svakom novinaru i svakoj novinarki u Srbiji koji su hrabri i etični“.

Žiri koju su činili predsednik NUNS Slaviša Lekić, prethodni dobitnici nagrade Sanja Kljajić i Dušan Petričić, novinar Filip Mladenović i sestra Dušana Bogavca, Branka Bogavac, odlučio je da posebnu zahvalnicu za afirmaciju etike i hrabrosti u srpskom novinarstvu dodeli glavnom uredniku nedavno ugašenih „Vranjskih“ Vukašinu Obradoviću.

U užem izboru za ovogodišnju nagradu „Dušan Bogavac“ našao se i portal „Ozonpres“ iz Čačka.

Dušan Bogavac (1931-1990) se 1980-ih godina bavio problemom demokratizacije društva i time kako prevesti SFRJ iz jednopartijskog u višepartijsko društvo, kako uspostaviti demokratske institucije, i od partijske napraviti pravnu državu.

Animirao je veliki broj intelektualaca iz čitave Jugoslavije, osnovao Fond solidarnosti namenjen novinarima koji zbog istinoljubivosti i hrabrosti ostaju bez sredstava za život, pisao i objavljivao članke i knjige.

U znak sećanja na Dušana Bogavca i u znak podrške hrabrom i etičkom novinarstvu u Srbiji, od 1991. godine dodeljuje se novinarska nagrada koja nosi njegovo ime.

Nagradu su do sada dobili i Stojan Cerović, Radio B-92 Bojana Lekić i Veran Matić, karikaturista Predrag Koraksić, Svetlana Lukić, Nebojša Popov, Dejan Anastasijević, Vukašin Obradović, Brankica Stanković, Mirko Djordjević, Danica Vučenić, Sanja Kljajić, Dušan Petričić, redakcija kulturnog dodatka „BETON“ u dnevnom listu „Danas“ i redakcija magazina „EKONOMIST“.

Comments are closed.