KRIK u finalu prestižne međunarodne nagrade

KRIK u finalu prestižne međunarodne nagrade

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK finalista je ugledne nagrade koju dodeljuje međunarodna organizacija Istraživački novinari i urednici (IRE).

Piše: Nataša Marković

Godišnje nagrade IRE dodeljuje od 1979. godine u više kategorija najboljim istraživačkim novinarima u štampi, elektronskim i onlajn medijima.

KRIK je među finalistima nagrade „Tom Rener“ za 2016. godinu sa bazom imovine političara – detaljima o nepokretnostima, prekršajima i poslovima aktuelnih ministara. Baza je u martu ove godine dopunjena profilima predsedničkih kandidata, a u planu je da se periodično ažurira i dopunjuje profilima drugih političkih aktera.

Nagrada u ovoj kategoriji pripala je listu „Indianapolis Star“ za serijal priča o seksualnom zlostavljanju dece koja se bave gimnastikom u Sjedinjenim Američkim Državama.

U kategoriji za Velike inovacije u istraživačkom novinarstvu nagradu je osvojio međunarodni istraživački projekat „Panamski papiri“, u kome je učestvovalo više od 100 novinarskih organizacija širom sveta, a čiji je i KRIK bio deo.

Prošle godine nagradu „Tom Rener“ osvojila je organizacija Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) za „Hadidžin projekat“ kojim je nastavljen rad uhapšene novinarke iz Azerbejdžana Hadidže Ismailove. Ismailova je bila u zatvoru zbog višegodišnjeg razotkrivanja korupcije i nepotizma među prijateljima i porodicom azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva.

Comments are closed.