KRIK traži od tužilaštva dokumentaciju o Vulinu

KRIK traži od tužilaštva dokumentaciju o Vulinu

Novinari KRIK-a zatražili su od Tužilaštva za organizovani kriminal da im dostavi kompletnu dokumentaciju koja je nastala tokom provere ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Piše: Jelena Radivojević

U zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja koji su poslali Tužilaštvu za organizovani kriminal novinari KRIK-a tražili su da se javnosti dostavi celokupna dokumentacija koja je nastala u toku provere Aleksandra Vulina, uključujući i izveštaje koje je ovom tužilaštvu poslalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ova dokumentacija može da pruži odgovor na pitanje zbog čega je tužilaštvo zatvorilo predistražni postupak protiv Vulina – uprkos sumnjivim okolnostima koje prate njegovu kupovinu stana na Zvezdari.

Podsetimo, KRIK je u ponedeljak objavio izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije koji je dostavljen tužilaštvu u decembru 2015. Iz izveštaja se vidi da se Vulin nije mogao da Agenciji objasni odakle mu više od 200.000 evra kojima je kupio stan. On se pravdao da mu je novac pozajmila suprugina tetka iz Kanade, ali je Agencija istragom utvrdila da ovo objašnjenje nije tačno. Tetka nije uplatila novac na račun Vulina ili njegove supruge, niti je prijavljeno da je novac u gotovini unet u zemlju.

Godinu i po dana kasnije, tužilaštvo je odbacilo prijavu Agencije i obustavilo postupak protiv Vulina – ne objasnivši javnosti kako je Vulin uspeo da pred tužilaštvom opravda poreklo novca.

Kada ga je novinarka KRIK-a juče pitala da objasni odakle mu novac, on je ostao pri priči da ga je dobio od suprugine tetke.

Rekao je da je više od 200.000 evra u zemlju uneo u iznosima od 9.000 evra – što je suma koju po zakonu nije dužan da prijavi carini.

Novinari KRIK su, inače, i izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije dobili na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Agencija je najpre odbila da dostavi izveštaj, ali se KRIK žalio Povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću koji je procenio da je zahtev opravdan.

Šabić je naložio Agenciji da dokument dostavi KRIK-u, što je ona i učinila.

Donirajte KRIK i pomozite nam na nastavimo da isražujemo i pišemo o korupciji i kriminalu. Informacije o tome kako da donirate KRIK, možete pronaći na ovom linku.

Pročitajte priču o Aleksandru Vulinu.

Pročitajte sve vesti o Aleksandru Vulinu.

1 Comment

  1. Fu Lin kaže:

    Nije ilegalno uneti u Srbiju 9000€ u gotovini ali jeste ilegalno iz Kanade izneti CAD $13.200, sto je 9000€ u dolarskoj protiv vrednosti. Dakle ministar odbrane je najmanje 22 puta prekrsio kanadski zakon, po sopstvenom priznanju. Treba ovo prijaviti kanadskim vlastima i videti kakave radnje tamosnje tuzilastvo moze preduzeti.