KRIK sutra objavljuje detalje izveštaja MUP-a o Savamali

KRIK sutra objavljuje detalje izveštaja MUP-a o Savamali

Novinari KRIK-a došli su do izveštaja MUP-a o nezakonitom rušenju objekata u beogradskoj četvrti Savamala, koristeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Detalje ovog dokumenta objavljujemo sutra.

Piše: Milica Vojinović

Pripadnici odeljenja za privredni kriminal Uprave kriminalističke policije Beograd više od godinu dana prikupljali su informacije o bespravnom rušenju privatne svojine u Savamali. Izveštaj koji su sastavili dostavili su Višem javnom tužilaštvu u Beogradu početkom juna ove godine.

Novinari KRIK-a poslali su zahteve za pristup informacijama tužilaštvu i MUP-u tražeći kopiju dokumenta. Zahtevi su odbijeni, a novinari su uputili žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja.

Kada se početkom jula Više tužilaštvo proglasilo nenadležnim i postupak prosledilo Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, novinari KRIK-a su i od ovog tužilaštva tražili kopiju izveštaja. Ovaj zahtev je, takođe bio odbijen uz obrazloženje da bi njegovo dostavljanje moglo da ugrozi vođenje postupka.

Novinari su potom uputili žalbu Povereniku Rodoljubu Šabiću koji je naložio tužilaštvu da KRIK-u dostavi izveštaj.

Nakon analize dokumenta, KRIK će sutra objaviti priču sa detaljima policijskih nalaza.

Svi čitaoci koji su donirali KRIK ove godine već večeras moći će da pročitaju sažetak priče.

Sve dosadašnje priče i vesti o rušenju u Savamali pročitajte na ovom linku.

Pomozite KRIK da nastavi da istražuje kriminal i korupciju. Informacije o tome kako da nas donirate možete pronaći na ovom linku. Hvala na podršci!

1 Comment

  1. Bibi kaže:

    Imena naredbodavaca i izvršioca u kriminalu – rušenje objekata u Savamali – saznaće se, eventualno, posle odlaska sa vlasti ovih bahatih, primitivnih i blago nazvanih „populističkih“ samodržaca. U stvari, reč je samo o jednom čoveku koji je kreirao državu koju vode zastrašeni a ambiciozni, frustrirani i iskompleksirani a neuki. Srbija je jedan veliki GRAND SHOW u kome se malo peva (čitaj: „zavija“), bespomoćno kuka, životari, drogira (svim mogućim opojnim drogama i alkoholom) nadasve politikom, u kome političari psuju, tuku, vređaju, žderu, piju i kradu… Imamo državu u kojoj se obilato zloupotrebljava individualni (i sportski kolektivni) uspeh tenisera, atletičara, odbojkaša i drugih vrednih mladih ljudi (matematičara, inovatora, umetnika), u kojoj se ponižavaju eksperti ma koje struke koji časno brane svoju profesiju, u kojoj je važnije zadržati akademski dodatak i titulu nego obraz, u kojoj oni najsiromašniji glasaju za vođu zato što im je došao na prag i obećao kontejner, u kojoj se uvećanje oduzetih penzija za 200 dinara naziva povećanjem i „najvišem iznosu penzija ikad, u kojoj se laže da smo privrednim rastom i štednjom pretekli sve i svakoga, u kojoj najpametniji i najperspektivniji danima čekaju vizu za nepovratni odlazak ma gde… država u kojoj je vest udarna vest mesecima ubistvo nesrećne pevaljke, uz obilato zadajanje nacije ulogom njene nevine šestogodišnje devojčice, u kojoj se govori o predsedniku koji navodno tuče (svoje) žene, ministar „ispod žita“ mesecima unosi stranu valutu u zemlju, u kojoj gradonačelnik otima majci decu i ne zna kada će podneti ostavku (istovremeno njegova imovina je negde na nekom ispitivanju, ali niko ne zna ni gde ni sa kakvim rezultatom), država u kojoj se partijskim „drugovima“ preti odsecanjem grkljana i iznošenjem „istine“ o ministarkinim zloupotrebama kartica valjda za kupovanje luksuznog veša, država u kojoj novinar štrajkuje glađu (ali i radnici mnogobrojnih preduzeća)…. E kada rešimo jednog dana sve ove „nedoumice“ počećemo da se oporavljamo, radimo i eventualno da se normalno lečimo i živimo. Savamala je samo simbol našeg očaja i potpunog odsustva sudske nezavisnosti. Dotakli smo dno!