KRIK pokrenuo novi sajt „Raskrikavanje“

KRIK pokrenuo novi sajt „Raskrikavanje“

Foto: KRIK

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK pokrenula je danas novi sajt „Raskrikavanje“ koji će se boriti protiv lažnih vesti.

Piše: Jelena Radivojević

Čitaoci će na „Raskrikavanju“ moći da saznaju koji mediji najčešće objavljuju dezinformacije, šire propagandu ili pak pomažu kompanijama i pojedincima da se skriveno reklamiraju, a to su samo neke od kategorija u koje će biti svrstavane netačne vesti.

Ideja za ovakav projekat nastala je iz sve većeg širenja pojave dezinformisanja čitalaca i njihovog dovođenja u zabludu.

Novinari „Raskrikavanja“ će svakodnevno proveravati tačnost medijskih objava.

Pod lupom „Raskrikavanja“ biće i finansije urednika i vlasnika medija, a pratićemo koji su to mediji najčešći primaoci državne pomoći i kako to utiče na njihov rad.

Osim ocenjivanja pojedinačnih sadržaja, „Raskrikavanje“ će, na osnovu svih zabeleženih ocena, automatski kreirati liste medija i medijskih izvora upitnog kredibiliteta.

Lažne vesti će analizirati tim koji čine urednica Vesna Radojević i novinarka Marija Vučić uz tehničku realizaciju Miodraga Ćakića. Detalje metodologije rada, možete pročitati ovde.

„Raskrikavanje“ je projekat KRIK-a, a ideja borbe protiv lažnih vesti razvijena je zajedno sa kolegama iz portala raskrinkavanje.ba iz Bosne i Hercegovine. Plan je da se u projekat uključe i novinari iz ostalih zemlja u regionu.

Portal „Raskrikavanje“ finansira se sredstvima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Pozivamo i čitaoce da podrže naš rad i borbu protiv lažnih vesti, a to možete učiniti na ovom linku.

6 Comments

 1. Sasa kaže:

  Bravo!! Konacno neko da se pozabavi time. Sve vesti sam prekinuo da citam jer je 99 posto vesti fabrikovano, senzacionalisticko, pateticno i sve je samo nema veze sa novinarstvom..

 2. Lida kaže:

  Bravo konacno da raskrinkamo i objasnimo sta je laz a sta istina..Da ima mnogo spina upakovanog u sarenilo i bezanje od pravog stanja .

 3. Aleksandar kaže:

  Samo prava istina moze ovaj narod vratiti u normalu, ovo je sada pravo ludilo od prepucavanja stranaks i izjava lidera ukljucujuci i sam vrh drzave.

 4. SRB kaže:

  Pisite o otkazu nacelnika Zrenjaninske policije Markovic Bojanu koji je otisao da bude savetnik u Srbijašume

 5. Aleksandar Kocic kaže:

  Zelim vam puno uspeha. Mislim da radite odlicnu i vaznu stvar. Ovde imamo problem koji postaje sve ozbiljniji i kojim moramo da se pozabavimo. Ja radim nesto slicno u Skotskoj sa srednjoskolcima.

 6. wudstok kaže:

  PRAVA STVAR U OVOM LUDOM VREMENU .