KRIK-ove priče o „tetki iz Kanade“ u finalu nagrade za istraživačko novinarstvo

KRIK-ove priče o „tetki iz Kanade“ u finalu nagrade za istraživačko novinarstvo

Istraživačke priče o stanu ministra odbrane Aleksandra Vulina i slučaju „tetka iz Kanade“ novinarke KRIK-a Bojane Pavlović nominovane su za godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Ambasada SAD u Beogradu.

Piše: Bojana Jovanović

Priče o ministru Vulinu nominovane su u kategoriji onlajn medija.

Podsetimo, KRIK je otkrio da je ministar odbrane Aleksandar Vulin kupio stan u Beogradu sa 205.000 evra za koje ne može da dokaže poreklo. On je pokušao da Agenciji za borbu protiv korupcije objasni da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade, ali je Agencija proverama utvrdila da ovo objašnjenje nije tačno – pomenuti iznos nije uplaćen na njegov ili na račun njegove supruge, niti su carini prijavili da su novac uneli u zemlju. Jedini dokaz o pozajmici bila je priznanica na kojoj je nedostajao potpis tetke.

Agencija je Vulina prijavila Tužilaštvu za organizovani kriminal, a tužilaštvo je prihvatilo sumnjive dokaze koji su bili nedovoljni Agencijiobustavilo postupak.

Tokom postupka, tužilaštvo je ispitalo Vulinovu suprugu, prodavca stana, njegovog sina, ali nije saslušalo ministra Vulina i tetku iz Kanade.

Na bazi svedočenja Vulinove supruge, koja je rekla da je novac dobila od tetke u Beogradu i predala ga prodavcu na ruke, tužilaštvo je zatvorilo slučaj rekavši da nije pronašlo dokaza da je Vulin zloupotrebio položaj i primio mito. Tužilaštvo se takođe i proglasilo nenadležnim pošto Vulin u trenutku kupovine stana nije bio funkcioner.

Tužilaštvo za organizovani kriminal slučaj je potom prosledilo osnovnom tužilaštvu koje je ispitivalo samo da li je Vulin prijavio stan, pa pošto je utvrdilo da je stan prijavljen, obustavilo postupak.

Slučaj „tetke iz Kanade“ bio je i u još jednom, trećem tužilaštvu – Višem tužilaštvu u Beogradu – ali ni ono nije proveravalo poreklo 205.000 evra kojim je Vulin kupio stan jer je, kako navode, slučaj kod njih stigao – već završen.

Nakon objavljene priče o „tetki iz Kanade“ Vulin je novinarima KRIK-a dao još neverovatnije objašnjenje o tome otkud mu novac za kupovinu stana. Rekao je da je novac u Srbiju unosio u malim iznosima, od po 9000 evra, čime je izbegao da ga prijavi carini.

Pročitajte priče o „tetki iz Kanade“:

„Tetka iz Kanade“ platila Vulinu stan

Kako je tužilaštvo Vulinu oprostilo „tetku iz Kanade“

Niko nije nadležan za „tetku iz Kanade“

Comments are closed.