KRIK-ova baza o sudijama u užem izboru za međunarodnu nagradu „Sigma“

KRIK-ova baza o sudijama u užem izboru za međunarodnu nagradu „Sigma“

Foto: pixabay/Daniel B

KRIK-ova baza o sudijama „Prosudi ko sudi“ ušla je u uži izbor za međunarodnu nagradu „Sigma“ koja se dodeljuje za novinarska otkrića zasnovana na javno dostupnim podacima.

Baza o sudijama „Prosudi ko sudi“ jedno je od 545 novinarskih otkrića i projekata koji su prijhavljeni za ovogodišnju nagradu „Sigma“, a koji su stigli iz 267 organizacija iz 68 zemalja sveta. KRIK-ova baza je među 141 onih koji su ušli u uži krug.

O pobednicima će odlučivati međunarodni žiri koji čine 21 osobe – iskusni novinari i eksperti za novinarstvo zasnovano na javno dostupnim podacima. Pobednik bi trebalo da bude izabran do kraja meseca.

„Međunarodna novinarska zajednica suočava se sa mnogim izazovima i mi želimo da ih podržimo. Ovogodišnje nagrade Sigma biće namenjene najboljem novinarskom radu o pandemiji, ali i onima koji pokrivaju teme kao što su politika, sport ili životna sredina“, piše na sajtu Sigma Awards.

Ova nagrada se dodeljuje od 2020. godine i to u šest kategorija: najbolje izveštavanje na osnovu javno dostupnih podataka, najbolja vizuelizacija, inovacije, mladi novinari, otvoreni podaci i najbolja mobilna aplikacija.

Žiri je odlučio da ove godine nagrade ne dodeljuje po kategorijama, već da nagradi najbolja novinarska otkrića i radove.

Baza o sudijama „Prosudi ko sudi“ koju je KRIK objavio krajem prošle godine sadrži profile 33 sudija Višeg i Apelacionog suda u Beogradu koji postupaju u odeljenjima za organizovani kriminal i korupciju, ali i detalje o 129 sudskih predmeta. 

KRIK u bazi otkriva da su u nekim od najznačajnijih suđenja sudije odugovlačile postupak, pokazale nemar, ali i prekršile zakon. Takav je slučaj sa suđenjima Stanku Subotiću, Luki Bojoviću i Branku Lazareviću, u kojima sudije nisu prihvatile ili su iz postupka izbacile neke od ključnih dokaza tužilaštva. Vrhovni kasacioni sud je u sva tri slučaja utvrdio da su sudije kršile zakon u korist okrivljenih, ali niko od sudija nije zbog toga trpeo posledice niti je pozvan na odgovornost. 

„Prosudi ko sudi“ pokazuje i da sudije krše propise, između ostalog, ne prijavljuju imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije, prave saobraćajne prekršaje, ali ima i slučajeva da nisu plaćali porez ili su učestvovali u tučama.

Osim toga, pojedine sudije su mimo suda angažovane i u okruženju koje može da dovede u sumnju njihovu dostojnost da obavljaju sudijski poziv – poput fudbalskih i drugih sportskih klubova koji su u Srbiji uglavnom stecište kriminala. Neke sudije imaju i veliku imovinu koja je nesrazmerna njihovoj sudijskoj plati. 

KRIK je pre objavljivanja baze pokušao da intervjuiše sudije, ali većina se nije odazvala pozivu. 

Više o bazi saznajte ovde

Pogledajte bazu „Prosudi ko sudi“

Podržite nezavisno novinarstvo! Donirajte KRIK da nastavimo da istražujemo pravosuđe!

Comments are closed.