KRIK objavljuje dokumenta makedonskih tajnih službi

KRIK objavljuje dokumenta makedonskih tajnih službi

Dokumenta makedonskih tajnih službi o širenju ruske propagande i uticaja u Makedoniji, objavljena su danas na sajtu KRIK-a. Iz dokumenata su uklonjeni podaci o osobama koje nisu spomenute u pričama, kao i lični podaci.

Podsetimo, KRIK je u saradnji sa OCCRP-jem i makedonskom Nova TV objavio priče bazirane na dokumentima makedonske Uprave za bezbednost i kontraobaveštajnu aktivnost (UMK).

Dokumentacija pokazuje da je poslanik Srpske napredne stranke i novinar Miroslav Lazanski sa pripadnikom srpske BIA-e Goranom Živaljevićem sprovodio medijsku propagandu u Makedoniji u korist bivšeg premijera Nikole Gruevskog i ruske politike.

UMK navodi da prisluškivani razgovori i ostala prikupljena dokumentacija otkrivaju da je uz posredovanje Živaljevića i Ivana Stoilkovića, poslanika u makedonskom parlamentu i predsednika Demokratske partije Srba, Lazanski doveden u Makedoniju da bi izveo propagandne akcije. Cilj je bio, kako se navodi, da se promoviše ruska politika i Gruevski, ali i bori protiv ulaska Makedonije u NATO.

Pripadnik BIA-e Živaljević davao je instrukcije Stoilkoviću koji je usmeravao Lazanskog sa kim treba da razgovara i kojim temama da se bavi, piše u dokumentima. Nekim sastancima je i Stoilković lično prisustvovao – poput sastanka koji je Lazanski imao sa Gruevskim. Među dokumentima je i lista tekstova Lazanskog koji su ocenjeni kao „propaganda“, a objavljeni najviše u prorežimskom „Informeru“.

U dokumentima piše i da su aktivnosti Živaljevića, dugogodišnjeg obaveštajca i savetnika u ambasadi Srbije, postajale više obaveštajne nego diplomatske kako se menjala politička situacija u Makedoniji.

Podsetimo, Živaljević je bio u makedonskom parlamentu kada je grupa ljudi sa fantomkama upala i fizički napala članove opozicionih stranaka, o čemu svedoči i „selfi“ koji je Živaljević napravio te večeri. Detalje pročitajte u priči „Lazanski i BIA u ‘makedonskom scenariju’“.

Dokumenta govore i o deceniji dugom naporu ruskih špijuna i diplomata da širenjem propagande i svog uticaja u Makedoniji pokušaju da spreče ulazak ove zemlje u NATO i udalje je od Zapada. Opisano je i da ruski obaveštajci u Makedoniji rade pod kontrolom ruskog špijunskog centra u Beogradu. Detaljnije pročitajte u priči „Uticaj Rusije na Makedoniju vodi kroz Beograd“.

Dokumenta pogledajte na ovom linku.

Donirajte KRIK i pomozite da nastavimo da istražujemo. Mnoge naše priče nastale su zahvaljujući donacijama čitalaca. Kako da donirate KRIK pročitajte ovde. 

Comments are closed.