KRIK objavljuje bazu imovine političara

KRIK objavljuje bazu imovine političara

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK objavljuje bazu podataka o imovini političara. Novi podaci otkrivaju šta poseduju, čime su se bavili i sa kim su poslovali ključni političari i članovi njihove uže porodice i omogućavaju da se bolje razume ko su ljudi koji upravljaju državom.

Profili sadrže informacije o stanovima, kućama, automobilima i kompanijama aktuelnih ministara, kao i detalje o tome kako su ih stekli. U narednih nekoliko meseci, KRIK će istražiti i druge funkcionere i čelnike opozicionih partija.

Iz baze se može saznati koji političari su učestvovali u divljoj gradnji i imaju nelegalizovane objekte. Tu su i podaci o podignutim kreditima, osobama sa kojima su sklapali poslovna partnerstva i prekršajima koje su počinili.

Za KRIK je do sada u vezi sa ovim istraživanjem pristalo da govori šest članova vlade: Aleksandar Vučić, Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović, Vladan Vukosavljević, Slavica Đukić-Dejanović i Goran Knežević.

KRIK će svakog dana objavljivati po četiri profila ministara.

Danas možete saznati detalje o poslovima i imovini Dušana Vujovića, Zorana Đorđevića, Aleksandra Antića i Vladana Vukosavljevića.

Ministar finansija Vujović jedan je od najbogatijih ministara. Poseduje dve skupocene kuće u Americi u diplomatskom naselju nadomak Vašingtona, kao i tri stana u zgradi proglašenoj za kulturno dobro u centru Beograda. Njegovu imovinu je agencija za nekretnine, koju je KRIK angažovao u istraživanju, procenila na blizu tri miliona evra. Kod ministra Vujovića moguće je ispratiti trag novca i saznati na koji način je stekao nekretnine.

Za razliku od njega, poslovi ministra odbrane Đorđevića su netransparentni.

On je kao direktor ofšor kompanije „KBX Consulting LLC“ iz Delavera, čiji je vlasnik nepoznat, potpisao ugovor o osnivanju firme „Telecraft“ u Srbiji u novembru 2008. godine. Manje od godinu dana nakon osnivanja, kompanija je dobila javnu nabavku kod „Telekoma“ u pregovaračkom postupku bez javnog objavljivanja. Na ovom poslu firma je zaradila oko 88 hiljada evra i to je, kako KRIK otkriva, bio jedini posao ove kompanije. Đorđević je nakon toga ugasio firmu.

Sestra ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, Ljiljana Zarubica, bila je udata za čuvenog narko-bosa Milana Zarubicu, ali je sa njim bila i vlasnica kompanije „Varan chemicals“ u čijim postrojenjima se proizvodila sirovina za pravljenje sintetička droga.

Više detalja o našim ministrima otkrićete u KRIK-ovoj bazi na sledećem linku.

Zanimljive podatke možete deliti na društvenim mrežama direktno sa profila ministara. Koristite haštag #imovinapoliticara

Izradu ove baze pomogli su i čitaoci KRIK-a individulanim donacijama.

Molimo vas da pomognete kako bismo nastavili dalje! U planu je da u narednom krugu napravimo profile svih kandidata predstojećih predsedničkih izbora.

Možete nas donirati uplatnicom u banci i pošti ili preko Pejpala. Više detalja o tome pročitajte ovde.

9 Comments

 1. LAZAR kaže:

  BRAVO! SAMO NAPRED U ISTINU! DA ZNAMO SA KIM IMAMO POSLA. KAKVA NAS BUDUĆNOST ČEKA SA SVIMA NJIMA KOJI SU NA VLASTI. OZLOJEĐENI“

 2. Mirko kaže:

  Bravoooo. Razotkriti politicku mafiju

  • zoran kaže:

   A Jeremic, Šutanovac, živkovic, Tadic, Homen jasam čuo da su socijalni slučsjevi a Čeda jrde u narodnoj kuhinji

 3. zokica kaže:

  okica

 4. DEDA kaže:

  A sta je sa Vulinom? Dajte njegovu imovinsku kartu, bila bi jako interesantna.

 5. Stojan kaže:

  A Vucicima od drzave 1.200 000 eura! Svi su radili samo u drzavnim institucijama.Mnogi kao ja i supruga nismo dobili ni 1 euro a celog radnog veka smo placali u stambeni fond.I to im je bilo malo pa su nam ocerupali i penzije!

 6. mima kaže:

  Bajatovic koji ima najveca primanja u srbiji i onaj keramicar i vazduplohov vam fale…