KRIK među dobitnicima ovogodišnje EPPY nagrade

KRIK među dobitnicima ovogodišnje EPPY nagrade

Međunarodna novinarska mreža OCCRP, francuski „Mond“ i još 15 redakcija među kojima je i KRIK dobili su prestižnu nagradu EPPY za priče objavljene u istraživanju „Otvoreni Luksemburg“. KRIK je u okviru ovog istraživanja, između ostalog, otkrio da je kum predsednika Srbije Nikola Petrović tajno kupio avio-kompaniju od kontroverznog biznismena Stanka Subotića, kao i da je Subotić zaradio 47 miliona evra od koncesije beogradskog aerodroma. 

Piše: Jelena Radivojević

Istraživanje „Otvoreni Luksemburg“ (Open Lux) najbolje je istraživanje nastalo u saradnji više redakcija, a koje je pročitalo više od milion ljudi, ocenio je žiri za dodelu EPPY nagrade američkog časopisa „Editor and Publisher“ („Urednik i izdavač“). Ovaj časopis postoji više od sto dvadeset godina i za sebe kaže da je „biblija novinske industrije“, a nagradu EPPY dodeljuje od 1996. godine.

„Dobro urađeno istraživanje sa zanimljivom perspektivom. Međunarodne veze su promišljeno povučene i prožimaju ceo projekat“, piše u kratkom obrazloženju žirija.

Istraživanje „Otvoreni Luksemburg“ nastalo je pošto su francuski „Mond“ i novinarska mreža OCCRP prikupili milione dokumenata iz luksemburškog poslovnog registra sa podacima o stvarnim vlasnicima kompanija koje su osnovane u ovoj državi. Dokumenata su potom učinili pretraživim, od podataka iz njih sačinili bazu i podelili sa novinarima iz 15 redakcija koji su istraživali ko su osobe koje se kriju iza firmi i kakve poslove sklapaju. 

U okviru „Otvorenog Luksemburga” novinari su tako otkrili da su se iza kompanija u ovoj zemlji krili milijarderi, pevači, glumci, sportske zvezde, ali i trgovci oružjem, lideri kriminalnih organizacija i prijatelji i članovi porodica političkih ličnosti iz celog sveta. 

KRIK je kao deo ovog novinarskog tima otkrio tajne poslove bivšeg direktora „Elektromreže Srbije“ i kuma predsednika Srbije Nikole Petrovića i kontroverznog biznismena Stanka Subotića.

Petrović je posredstvom luksemburške firme pokrenuo nekoliko poslova u Srbiji, među kojima su uvoz lekova, razvoj tehnologije za solarnu energiju i avio-prevoz. Skriven iza ove ofšor firme Petrović je upravo od Stanka Subotića kupio avio-kompaniju. Posao je obavljen, kako deluje, ispod cene – predsednikov kum je kompaniju kupio za 100.000 evra iako je ona u vlasništvu imala avion vredan oko pola miliona evra. 

U okviru ovog projekta KRIK je otkrio i da je Subotić od koncesije beogradskog aerodroma „Nikola Tesla” zaradio 47 miliona evra pošto je iznad cene prodao zemlju francuskom koncesionaru „Vansiju“. Nakon ove prodaje, Subotić je ušao u poslovno partnerstvo sa bivšim portugalskim ministrom i advokatom Žozeom Luizom Arnoom koji danas radi za „Vansi“, a čija je kancelarija ranije savetovala Vladu Srbije da aerodrom i da pod koncesiju.

Više pročitajte u pričama:

Subotićeve veze sa koncesijom aerodroma: 47 miliona evra i firma sa advokatom čija je kancelarija savetovala Vladu

Predsednikov kum Nikola Petrović kupio avio-kompaniju od Stanka Subotića

Comments are closed.