KRIK: Lončar da objasni javnosti svoj odnos sa zemunskim klanom

KRIK: Lončar da objasni javnosti svoj odnos sa zemunskim klanom

Zlatibor Lončar (foto: Dragana Udovičić)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar reagovao je povodom istraživačke priče koju je jutros objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

KRIK je otkrio da je on 2002. godine, dok je bio lekar Urgentnog centra, kupio stan od Jelene Kalinić, supruge najokrutnijeg člana zemunskog klana Sretka Kalinića. Zvali smo ga za komentar, što je on dobio.

Umesto da javnosti objasni svoje kontakte sa zemunskim klanom, Zlatibor Lončar je iskoristio intervju na TV Pink da napadne KRIK i time skrene pažnju sa suštine. Ministar nije rekao ništa u vezi sa našim otkrićem.

Lončar je izneo neistine rekavši da je istraživačka priča KRIK-a, na kojoj su naši novinari radili mesecima, „autorski tekst jednog smenjenog policajca“, te da KRIK „sprovodi kampanju protiv vlasti“.

pomozite-KRIKPodsećamo da je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK neprofitna organizacija koja ne zastupa ničije interese i ne sprovodi medijske napade, niti kampanje protiv vlasti. KRIK se bavi otkrivanjem korupcije i kriminalnih veza sa ciljem da građanima predoči ono što pojedinci i interesne grupe nastoje da sakriju, kao i da ukaže na potencijalne zloupotrebe vršilaca javnih funkcija.

Priča o ministru Lončaru je upravo takva. U priči smo otkrili da je Lončar 2002. godine, dok je bio lekar Urgentnog centra, kupio stan od Jelene Kalinić, supruge ozloglašenog člana zemunskog klana Sretka Kalinića. Ugovor, koji je objavljen na sajtu KRIK-a, pokazuje da je Lončar nekretninu kupio svega deset dana nakon smrti crnogorskog mafijaša Veselina Božovića – za čije ga ubistvo optužuju svedoci saradnici iz zemunske grupe.

Novinari KRIK-a su pre objavljivanja priče kontaktirali ministra Lončara kako bi im objasnio svoje veze sa zemunskim klanom. Pitali smo ga i da li je isplatio ugovorenu cenu za stan ili ga je, kako su to ispričali svedoci saradnici na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića još 2004. i 2006. godine, dobio na poklon od Dušana Spasojevića, vođe ove kriminalne grupe.

Ministar Lončar, kao vršilac javne funkcije, dužan je da novinarima i javnosti objasni svoje veze sa kriminalcima. S druge strane, nadležne institucije trebalo bi da rade svoj posao i provere prirodu odnosa Lončara sa ovom grupom, kako bi građani Srbije konačno saznali istinu o ovom slučaju.

Redakcija KRIK-a

3 Comments

 1. Данко Б. Марин kaže:

  Коментарисао сам јутрос текст уз жељу да се ВАШ истраживачки клупко почне одмотавати на РТС кад не буде пропагандистички РТС ГебелсЅЅ,а реаговала је ОДМАХ гебелсовска пљувачница ТВ Пљуц – успех на ком честитам екипи 🙂 Добијена је битка, једна у низу – када се иде ка коначној победи! 🙂

 2. Lala kaže:

  Vi kažete da ste neprpofitna organizacija?! Ko vas finansira bez cilja da ostvari profit i šta je motiv onih koji vas finansiraju. Besplatan sir je samo onaj u mišolovci. U nju vi hvatate miševe bez mozga koji veruju vašim novinarima za koje nikad niko nije čuo i koji nikad nisu u radili neki obzuljan intervju,a imaju platu od hiljadu, dve i više Evra. Djura Mutavi, tetardirani debil vam je poudan izvor?! Znam ga trideset godina i nikad mu niko nije verovao jer ima neki problem u glavu, uz to muca da ne razume sam sebe šta je hteo da kaže.

  • Vlada kaže:

   Klasika.
   Niko ne daje konkretan odgovor, već na sve načine pokušavaju da omalovažavaju ljude koji su nezgodna pitanja postavili…
   A botovi samo rade svoj posao…idu izbori, sendviči su bolji i bolji..