Kraj suđenja Šariću za pranje novca odložen za sledeću godinu

Kraj suđenja Šariću za pranje novca odložen za sledeću godinu

Darko Šarić (foto: printskrin)

Iznošenje završnih reči na suđenju Darku Šariću i grupi njegovih saradnika za pranje 22 miliona evra kokainskog novca danas je ponovo odloženo jer se optuženi Nebojša Jestrović nije pojavio na suđenju zbog bolesti. Završne reči bile su zakazane za septembar, ali se od tada suđenja odlažu.

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Siniša Petrović rekao je da su advokati Nebojše Jestrovića dostavili sudu medicinsku dokumentaciju o razlozima njegovog izostanka i podsetio da u predmetu odranije postoje lekarski nalazi o zdravstvenim problemima koje Jestrović ima.

Advokati i tužilac saglasili su se da je najbolje da se suđenje odloži.

„Imajući u vidu fazu u kojoj se nalazi suđenje, ne predlažemo razdvajanje postupka u odnosu na Jestrovića jer će u završnim rečima biti izneti zaključci tužilaštva koji se ne odnose samo na Jestrovića pojedinačno, već i na druge optužene“, rekao je tužilac za organizovani kriminal Saša Ivanić.

Nakon kratkog konsultovanja sudsko veće na čelu sa Petrovićem odlučilo je da se suđenje odloži. Zatražili su i da se obavi medicinsko veštačenje Jestrovića kako bi se procenila njegova sposobnost da prati suđenje.

„Ukoliko veštak zaključi da (Jestrović) nema procesne sposobnosti, nećemo imati kud, moraćemo da razdvojimo“, rekao je Petrović.

Suđenje Šariću i grupi ljudi koja je sa njim optužena biće nastavljeno u januaru. Iznošenje završnih reči bilo je zakazano za septembar, međutim, Šarić je tada dao otkaz svojim advokatima i zatražio promenu sudije i tako odložio kraj postupka koji traje već osam godina. On je ranije isto uradio i u postupku koji je protiv njega vođen zbog šverca kokaina.

Šarićevoj grupi sudi se zbog sumnje da su 22 miliona evra kokainskog novca ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji i tako oprali novac. Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da je novac ubacivan najčešće kupovinom preduzeća u privatizaciji i davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora.

Suđenje za šverc kokaina prvostepeno je okončano pre godinu dana kada je Šarić osuđen na 15 godina zatvora, ali je sudija Petrović presudu napisao tek u julu ove godine. Trenutno se čeka da Apelacioni sud zakaže sednicu na kojoj će se odlučivati o žalbama koje su uložili advokati i tužilac. 

Pročitajte sve vesti sa suđenja za pranje novca

Comments are closed.