Kosovski tužilac: Optužbe Beograda i Prištine političke izjave

Kosovski tužilac: Optužbe Beograda i Prištine političke izjave

Oliver Ivanović (foto:mc.rs)

Kosovski tužilac Sile Hodža, koji vodi istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, istakao je da su međusobne optužbe srpskih i kosovskih zvaničnika o ovom ubistvu političke izjave i pozvao ih da bilo kakve informacije koje imaju proslede tužilaštvu, piše Insajder.

Izvor: Insajder

„Ostavite te političke izjave. Bilo ko od političara i iz Prištine i iz Beograda ko nešto zna o ovom slučaju, neka se javi tužilaštvu. Mi smo otvoreni za njih u tom pogledu. U državnom interesu je da se otkriju ubice Olivera Ivanovića“, kaže Hodža.

Hodžina izjava usledila je posle optužbi kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji je kao odgovorne za ubistvo Ivanovića označio vlasti u Srbiji, kao i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića koji je uzvratio optužbe na račun vlade Kosova.

Hodža je naveo da je Milan Radoičić osumnjičen za učešće ubistvu Ivanovića, ali i da još nema dovoljno dokaza da protiv njega podigne optužnicu.

U novembru kosovska policija uhapsila je po naredbi tužilaštva trojicu osumnjičenih za pomaganje u Ivanovićevom ubistvu – Dragišu Markovića, Nedeljka Spasojevića i Marka Rošića. Osim njih, kako je rekao tužilac, osumnjičena za pomaganje je i Ivanovićeva sekretarica Silvana Arsović.

Spasojevića, istražitelja u policiji na severu Kosova, tužilaštvo sumnjiči da je pomogao izvršiocu tako što mu je olakšao da pobegne sa lica mesta službenim vozilom policije.

Rošić je pod istragom zbog pisma pronađenog u Ivanovićem džepu u kom je napisan registarski broj džipa u vlasništvu Rošićeve porodice.

Za Markovića, takođe policajca na severu Kosova, veruje se da je sa lica mesta prenosio podatke jednom policijskom službeniku u Srbiji. Marković je prošlog meseca pušten iz pritvora.

Radoičić je izbegao hapšenje u novembru, pošto ga policija nije zatekla na adresi stanovanja. On se ubrzo obratio javnosti iz Srbije i naveo da nema veze sa Ivanovićevim ubistvom. Dva dana kasnije tužilaštvo u Beogradu ga je ispitalo, ali ne u svojstvu osumnjičenog.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je iste večeri izjavio da srpska policija može sa sigurnošću da tvrdi da Radoičić nije učestvovao u ubistvu Ivanovića pošto je navodno prošao poligrafsko ispitivanje.

Šta je Radoičić rekao na ispitivanju nije poznato pošto je na taj dokument stavljena oznaka tajnosti.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

Comments are closed.