Kosovska policija objavila fotografije muškaraca za kojima traga zbog ubistva Ivanovića

Kosovska policija objavila fotografije muškaraca za kojima traga zbog ubistva Ivanovića

Foto: Kosovska policija

Policija Kosova objavila je fotografije dvojice muškaraca za kojima traga zbog umešanosti u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i pozvala građane da se jave ukoliko prepoznaju ove osobe.

Piše: Jelena Radivojević

Fotografije dvojice osumnjičenih da su učestvovali u ubistvu sprskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića tamošnja policija je objavila uz ovlašćenje Specijalnog tužilaštva i zatražila pomoć građana u otkrivanju njihovih identiteta.

U saopštenju policije ne piše za šta tačno su dvojica muškaraca osumnjičena.

Osumnjičeni za ubistvo Ivanovića (foto: policija Kosova)

Zbog sumnje da su umešani u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP ranije su uhapšeni Marko Rošić i Nedeljko Spasojević.

Spasojeviću, policajcu sa severa Kosova, stavlja se na teret da je pomogao ubici da pobegne sa lica mesta službenim vozilom, dok je Rošić osumnjičen zbog pisma koje je pronađeno u Ivanovićem džepu, a na kom piše registarski broj džipa koji je u vlasništvu Rošićeve porodice.

Oni su u pritvoru od novembra 2018. godine kada su uhapšeni. U isto vreme je uhapšen i policajac Dragiša Marković zbog sumnje da je prenosio podatke sa lica mesta jednom policijskom službeniku u Srbiji, ali je posle tri meseca pušten da se brani sa slobode.

Policija je tada pokušala da uhapsi i Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, ali ga nije pronašla, pa je za njim raspisana poternica.

Radoičića je zatim privela srpska policija i navodno ga ispitala o učešću u ubistvu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Radoičić prošao poligrafsko ispitivanje i da „sa sigurnošću može da se tvrdi da nije učestvovao u ubistvu Ivanovića“. Šta je tačno Radoičić rekao na saslušanju u policiji, nije poznato jer je zapisnik sa ispitivanja proglašen tajnim i označen kao „strogo poverljiv“.

Milan Radoičić (foto: fb)

Prošlog meseca je uhapšen još jedan policajac – Rade Basara, istražitelj koji je radio na slučaju uhapšen je zbog sumnje da je prikrivao dokaze, a policija i dalje traga za Željkom Bojićem, šefom operative Kosovske policije za sever. 

Novinari KRIK-a ranije su otkrili da je istraga proširena i na Zvonka Veselinovića, Milana Mihailovića i Silvanu Arsović.

Kumovi

Nekoliko meseci pre neko što je ubijen, Ivanović je u intervju za BIRN govorio o Milanu Radoičiću kao kriminalcu bliskom vladajućoj stranci koji drži poluge vlasti na severu Kosova. On je tada izrazio zabrinutost jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao Radoičića kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu.

Radoičić je potom i ozvaničio svoju ulogu u kosovskoj politici pošto je postavljen za potpredsednika Srpske liste.

Radoičića i njegovog kuma Zvonka Veselinovića srpska obaveštajna služba označila je kao vođe kriminalne grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, kao i zelenašenjem i pranjem novca. Na ovaj način, piše u izveštaju BIA čiju kopiju poseduje KRIK, Veselinović je stekao ogromno bogatstvo.

Protiv njih vođeno je više postupaka, ali za ova krivična dela nikada nisu osuđeni.

Više o Veselinoviću pročitajte ovde

O uticaju Milana Radoičića na kosovsku politiku pročitajte ovde

Comments are closed.