Kosmajac: „Zahvaljujem se sudu što mi je dozvolio da dokažem istinu“

Kosmajac: „Zahvaljujem se sudu što mi je dozvolio da dokažem istinu“

Dragoslav Kosmajac (foto: KRIK)

U završnim rečima na suđenju Dragoslavu Kosmajcu odbrana je negirala navode optužnice i naglasila da postupak nikada ne bi došao u ovu fazu da na optuženičkoj klupi nije Kosmajac. Tužilaštvo, međutim, smatra da dokazi potvrđuju navode optužnice da je Kosmajac uticao da se na njegovo ime nezakonito upiše 7,5 ari državnog zemljišta čime je oštetio državu za 95.000 evra.

Piše: Jelena Radivojević

„Postupak je došao u ovu fazu samo zato što se čovek na optuženičkoj klupi zove Dragoslav Kosmajac, a ne Petar Petrović“, rekao je Kosmajčev advokat Radoslav Marinković.

On je rekao da su svi svedoci objasnili da je bilo na desetine hiljada grešaka prilikom izrade katastra nepokretnosti i da su sve ispravljene u redovnom radu, te da nije čuo da je još neko procesuiran zbog iste stvari kao Kosmajac.

Kosmajčevi advokati su podsetili na veštačenje koje je potvrdilo da zemlja zbog koje se sudi Kosmajcu nikada nije ni pripadala državi i da im je ostalo nejasno o kakvoj šteti po državu govore tužilaštvo i pravobranilaštvo.

Advokat Đorđe Simić podsetio je da Kosmajac nije ni upisan kao vlasnik zemljišta, već samo kao korisnik i istakao da mu je nejasno kakvu je korist pribavio kada se korisničko pravo ne može prodati.

Završnim rečima advokata pridružio se i optuženi Kosmajac.

„Zahvaljujem se sudu što mi je dozvolio da na sudu dokažem istinu, da dokažem da nema krivice. Žao mi je što mi je uništeno tri i po godine života. Nadam se da će sud doneti pravednu odluku“, rekao je Kosmajac.

Pravobranilac za nalaz veštaka saznao iz medija
Na početku današnjeg suđenja sudija Tatjana Sretenović upitala je državnog pravobranioca Sašu Jurića zašto se nije odazivao na pozive suda za dolazak na ročišta. On je kratko odgovorio da mu „nisu davali pozive“. Upitan da li je izvršio uvid u nalaz veštaka koji mu je uručen rekao je da nije.
„Ja sam za nalaz veštaka čuo preko sredstava javnog informisanja“, bio je kratak Jurić.
On se pridružio završnoj reči tužilaštva i istakao odštetni zahtev države Srbije od oko 12 miliona dinara.

Advokat Draga Milidraga, optuženog da je zloupotrebio službeni položaj tako što je izmenio list nepokretnosti u korist Kosmajca, Sergej Đuretić je u završnim rečima podsetio da njegov branjenik nije imao status službenog lica.

„Pre svega napominjemo da je Drago Milidrag bio zaposlen po ugovoru o delu, pa se ne može ni govoriti o zloupotrebi službenog položaja za šta se tereti“, rekao je Đuretić.

Đuretić je tužilaštvu zamerio i što se nigde u optužnici ne precizira kada je i gde izvršeno krivično delo jer je, prema rečima svedoka, izmenu potencijalno moglo da napravi najmanje trideset ljudi i da nema dokaza da je to učinio Milidrag.

Tužiteljka Tatjana Sekulić je u završnoj reči iznela stav tužilaštva da su svi izvedeni dokazi potvrdili navode optužnice, da je Drago Milidrag uzeo učešće u komisiji koja je kasnije rešila da obriše sukorisnike sa sporne parcele i upiše Kosmajca kao jedinog korisnika.

Ona je navela i da su Kosmajac i Milidrag rekli da se ne poznaju, ali da je Milidrag imao Kosmajčev broj telefona upisan u imenik kao „kosmonaut“.

„Tužilaštvo predlaže da se okrivljenima izrekne kazna zatvora ne manja od minimalne zakonske kazne i da mera zabrane napuštanja boravišta i jemstvo ostanu na snazi do pravosnažnog okončanja.

Odbrana je zatražila oslobađajuće presude za sve optužene.

Izricanje presude zakazano je za 10. april.

Podsetimo, Kosmajac je optužen da je uticao na drugu dvojicu optuženih, Milana Rapaića i Draga Milidraga, da na njegovo ime upišu 7,5 ari državnog zemljišta u Malom Mokrom Lugu. Milidrag je bio angažovan u privatnoj firmi koja je imala ugovor sa Republičkim geodetskim zavodom da izradi katastar nepokretnosti za opštinu Zvezdara gde Kosmajac živi. Rapaić, geometer, posredovao je da se Milidrag i Kosmajac upoznaju.

„Najveći narko-diler na Balkanu“

Kosmajac je javnosti postao poznat nakon što ga je Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare 2014. godine označio kao najvećeg narko-bosa. Nakon toga oformljena je specijalna jedinica koja je trebalo da dokaže Kosmajčevu umešanost u šverc droge.

Premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za KRIK rekao je da nije bilo dokaza protiv Kosmajca, kao i da su pojedinci koji su učestvovali u akciji „radili sa Kosmajcem“.

Kosmajac je bio optuživan i za utaju oko 4.000 evra poreza, međutim i te optužbe su odbačene.

Kosmajac je, prema policijskim izveštajima i izvorima, kao i sudskim svedočenjima, bio jedan od većih krijumčara kokaina na Balkanu, ali za ova krivična dela nikada nije bio hapšen ili optužen.

Pročitajte sve vesti o Dragoslavu Kosmajcu

1 Comment

  1. Milivoj kaže:

    Pa valjda Vučiću a ne sudu !