Kosmajac preminuo od koronavirusa

Kosmajac preminuo od koronavirusa

Dragoslav Kosmajac (foto: KRIK.rs)

Dragoslav Kosmajac preminuo je jutros od posledica koronavirusa. Kosmajca je policija godinama sumnjičila da se bavio švercom narkotika, ali nikada nije u Srbiji osuđen za ovo krivično delo. Njega je 2014. godine tadašnji premijer Aleksandar Vučić nazvao najvećim narko-dilerom.

Piše: Jelena Radivojević

Dragoslav Kosmajac je od kraja marta bio u bolnici i u lošem stanju zbog infekcije koronavirusom zbog čega je bio na respiratoru. Mediji su objavili da je danas preminuo u Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović“ u Beogradu.

Kosmajčevo ime postalo je poznato javnosti kada ga je u leto 2014. tadašnji premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare označio kao „najvećeg narko-dilera čije ime niko ne sme da izgovori“ i najavio njegovo hapšenje.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tada je oformio specijalni tim koji je za cilj imao da dokaže Kosmajčevu vezu sa organizovanim kriminalom. U tome nisu uspeli.

Kosmajac je uhapšen i privremeno mu je oduzeta imovina, međutim, policija i tužilaštvo nisu došli do dokaza o njegovoj ulozi u trgovini drogom. Umesto toga, optužen je za utaju poreza.

Ni ovo, međutim, nije prošlo na sudu. Tužilaštvo je tvrdilo da je Kosmajca utajio 4.000 evra poreza, ali je sud utvrdio da nije reč o krivičnom delu, već o prekršaju.

Kosmajac je potom optužen da je uticao na zaposlene u katastru da se na njegovo ime upiše oko 7,5 ari državnog zemljišta i da je na taj način oštetio državu za oko 95.000 evra. I u ovom postupku tužilaštvo je omanulo. Kosmajac je na suđenju dokazao da sporno zemljište nikada nije ni bilo državno, a državni pravobranilac je priznao da je „šteta hipotetička“.

U apilu 2018, Viši sud u Beogradu oslobodio ga je ovih optužbi, a šest meseci kasnije tu odluku potvrdio je i Apelacioni sud. Zaplenjena imovina mu je vraćena.

Aleksandar Vučić, tada premijer Srbije, u intervjuu koji je dao za KRIK 2016. godine je rekao da istraga nije uspela zato što su pojedinci koji su učestvovali u njoj „radili sa Kosmajcem“.

„Na kraju je pronađena utaja poreza. Da li je to dovoljno – nije“, rekao je Vučić. „Moguće ja da nije trebalo da na takav način to izgovorim, ali to ne bi promenilo ništa, imao je ozbiljnije izvore nego što je televizija.“

Kriminalna prošlost

Protiv Kosmajca je do 2000. godine podneto više krivičnih prijava, uglavnom zbog nelegalnog posedovanja oružja, pokazuje dokumentacija do koje je došao KRIK. Osuđen je dva puta sedamdesetih godina i odslužio je obe kazne.

U Beloj knjizi organizovanog kriminala koju je 2001. sačinio MUP Kosmajac je označen kao jedan od ključnih domaćih trgovaca drogom. Kako piše, on je „povezan sa međunarodnim krijumčarima opojne droge u Južnoj Americi, odakle organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu“, ali se bavi i trgovinom heroinom iz Turske, Bugarske i Makedonije u Evropu.

Drogom je snabdevao Ljubišu Buhu Čumeta i Dušana Spasojevića, nekadašnje vođe tada najmoćnijih kriminalnih grupa – surčinskog i zemunskog klana, kako se navodi u Beloj knjizi. O tome su na sudu svedočila i dva bivša člana zemunske bande – Dejan Milenković Bagzi i Aleksandar Simović.

Kosmajac je bio blizak i Bojanu Stanojkoviću, poznatom kao Boki, koji je bio optužen da je sa Darkom Šarićem švercovao kokain. Stanojković je 2015. oslobođen optužbi za šverc kokaina, ali je nastavljeno da mu se sudi da je sa Šarićem prao novac.

Jedan od Kosmajčevih saradnika koji živi u Beču, Milutin Marković zvani Puta, održavao je kontakte sa Ivicom Tončevim, savetnikom Ivice Dačića. Više o tome pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte sve vesti o Dragoslavu Kosmajcu

Dokumentaciju koja se odnosi na Dragoslava Kosmajca možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove)


4 Comments

 1. Nebojša kaže:

  Davno sam napisao:
  „Ako ne razvlastimo bandu nelegalno stecenog kapitala, ta banda ce u buducnosti vladati nama bas preko tog kapitala. “
  Ono sto je sada sigurno da sav njegov kapital ostavinskom raspravom postaje potluno cist za njegove naslednike.
  I nije samo Kosmajac bio problem Srbije, mnogo veci problem su oni u drzavnom aparatu BIA, policije, tuzilastva, politicara,… bez koji on ne bi ni stekao kapital koji je do danas imao a od danas naslednici. Bez pobrojanih ne bi bilo moguce postojanje ni Kosmajca ni tajkuna ni korumpiranih politicara.

 2. Nebojša kaže:

  Kosmajca ubi najsmesniji virus u istoriji covecanstva.
  A u Srbiji ostadose najsmesniji tuzioci, politicari i krimipolicajci.

 3. Sotona kaže:

  Bojim se da plsasticni hirurzi nece platiti pdv!!

 4. Mia kaže:

  Mozda je platio, iskoristio priliku sa virusom i otisao u Južnu Ameriku