Kosmajac pravosnažno oslobođen za uknjižbu zemljišta

Kosmajac pravosnažno oslobođen za uknjižbu zemljišta

Dragoslav Kosmajac, koga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojevremeno označio kao najvećeg narkodilera u zemlji, pravosnažno je oslobođen optužbi za nelegalnu uknjižbu državnog zemljišta pošto je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio prvostepenu presudu.

Piše: Bojana Pavlović

Kosmajac je bio optužen da je uticao da se na njegovo ime upiše oko 7,5 ari državnog zemljišta čime je oštetio državu za oko 95.000 evra. Tužilaštvo je tvrdilo da je Kosmajac podstrekao Draga Milidraga, angažovanog da izradi katastar nepokretnosti za opštinu Zvezdara gde Kosmajac živi, da mu omogući da se u katastar upiše kao jedini vlasnik parcele. Na ovom sastanku bio je geometar Milan Rapaić koji je posredovao da se Milidrag i Kosmajac upoznaju.

U aprilu ove godine Viši sud u Beogradu je svu trojicu oslobodio krivice, a ova presuda je sada konačna pošto ju je potvrdio i Apelacioni sud.

U obrazloženju Apelacionog suda navodi se da tužilaštvo nije jasno utvrdilo koga je tačno Kosmajac podstrekao da izvrši krivično delo – Milidraga da zloupotrebi položaj ili Rapaića da mu u tome pomogne.

„Jasno je kada se uzme u obzir sve navedeno da ovako neopisanu radnju nije bilo moguće ni dokazivati pa ni dokazati u krivičnom postupku“, piše u obrazloženju suda.

Sud dalje navodi da Milidrag nije bio službeno lice, već da ga je angažovao Republički geodetski zavod koji na njega nije mogao da prenese ova ovlašćenja. Radnje koje je obavio Rapaić, upoznao Kosmajca i Milidraga, a zatim i popunio, potpisao i podneo zahtev za upis svojine, prema stavu suda nisu zabranjene.

„Najveći narko-diler“

Kosmajac je postao poznat kao „najveći narko-diler“ kada ga je na konferenciji za medije pre skoro četiri godine tako označio tadašnji premijer Aleksandar Vučić. Ministar policije Nebojša Stefanović nakon konferencije oformio je specijalan tim kome je cilj bio da dokaže Kosmajčevu vezu sa organizovanim kriminalom.

Uhapšen je u novembru 2015. godine u svojoj kući u beogradskom naselju Mali Mokri Lug. U pritvoru je proveo tri meseca, a izašao je pošto je platio jemstvo od 200.000 evra.

Policijska istraga nije uspela da dokaže Kosmajčevo učešće u trgovini narkoticima, pa se policija fokusirala da ga optuži za utaju poreza.

Vučić je u intervjuu za KRIK u aprilu 2016. godine naveo da akcija protiv Kosmajca nije uspela jer nije bilo dovoljno dokaza, ali i jer su mnogi iz policije „radili sa Kosmajcem“.

„Na kraju je pronađena utaja poreza. Da li je to dovoljno – nije“, rekao je tada Vučić.

Međutim i te optužbe protiv Kosmajca su „pale“ na sudu. Tužilaštvo je podiglo optužnicu za utaju oko četiri hiljade evra poreza, ali je sud utvrdio da u pitanju nije krivično delo već prekršaj.

Kriminalna prošlost

Kosmajac je, prema Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a Srbije iz 2001. godine, „povezan sa međunarodnim krijumčarima opojne droge u Južnoj Americi, odakle organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu“, ali se bavi i trgovinom heroinom iz Turske, Bugarske i Makedonije u Evropu.

On je, navodno, drogom snabdevao Ljubišu Buhu Čumeta i Dušana Spasojevića, bivše vođe dve najmoćnije kriminalne grupe u Srbiji – „surčinskog“ i „zemunskog klana“.

„On sam nikada ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti licima koja neposredno vrše navedene poslove“, navodi se u policijskom izveštaju.

Dokumentacija koju je KRIK sakupio, pokazuje da je protiv Kosmajca do 2000. podneto više krivičnih prijava, uglavnom zbog nelegalnog posedovanja oružja. Osuđen je dva puta – 1973. i 1977. godine i odslužio je obe kazne.

Pročitajte sve vesti o Dragoslavu Kosmajcu

Dokumentaciju koja se odnosi na Dragoslava Kosmajca možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove)

1 Comment

  1. Sudija kaže:

    E sada ce kao i kada je oslobodjena „stecajna mafija“ sudovi morati da plate odstetu, normalno od sopstvenih prihoda. Prekrsajni sudovi ce raditi prekovremeno i sve ce pplatiti obican narod. SRAMOTA. Trebalo bi da oni koji su poveli sudski spor po necijem nalogu odgovaraju, ali to se nece desiti. STRASNO…