Kosmajac: Oslobodite me ovog cirkusa

Kosmajac: Oslobodite me ovog cirkusa

Dragoslav Kosmajac

Dragoslav Kosmajac (foto: P. Petrović)

U nastavku suđenja Dragoslavu Kosmajcu, optuženom da je uticao da se na njegovo ime upiše državno zemljište od 7,5 ari u Malom Mokrom Lugu čime je oštetio budžet Republike Srbije za 95.000 evra, saslušani su svedoci. Kosmajac priložio nove dokaze o kupovini zemljišta.

Piše: Jelena Radivojević

Sud je danas saslušao svedoke odbrane – komšije od kojih je Kosmajac kupovao delove parcele oko koje se vodi postupak. Svedoci su ispričali da su zemljište dobrovoljno prodali Kosmajcu, kao i da ga je on uredno isplatio.

Kosmajac je sudu dostavio dokumentaciju koja, kako kaže, dokazuje da državno zemljište nije upisao na svoje ime, jer ono nije ni bilo u vlasništvu države.

Među papirima je hronologija vlasništva nad parcelom, uplatnice i ugovori o kupovini zemljišta i nalaz veštaka geodetske struke koji pokazuje da sporna parcela nije bila u državnom vlasništvu, te da stoga država nije mogla biti oštećena.

„Priložio sam sve dokaze kako sam kupio parcelu i platio u celosti. Molio bih sud i gospodina javnog tužioca da me oslobode ovog cirkusa, nisam ništa kriv, pustite me da živim normalan život“, rekao je Kosmajac, a sudija ga je opomenula da pazi na rečnik kojim se izražava.

Tužilac je predložio da se formira komisija veštaka sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu da ispita ovaj nalaz veštaka, a sa predlogom su se saglasili advokati odbrane i sudsko veće. Od mišljenja komisije zavisiće dalji tok postupka.

Dragoslav Kosmajac optužen je da je uticao na drugu dvojicu optuženih, Milana Rapaića i Draga Milidraga, da na njegovo ime upišu 7,5 ari državnog zemljišta u Malom Mokrom Lugu. Milidrag je bio angažovan u privatnoj firmi „Evrogeomatika” koja je imala ugovor sa Republičkim geodetskim zavodom da izradi katastar nepokretnosti za opštinu Zvezdara gde Kosmajac živi.

Prema optužnici geometar Milan Rapaić posredovao je da se Milidrag i Kosmajac upoznaju.

Kriminalna prošlost

Kosmajac je početkom dvehiljaditih u policijskoj Beloj knjizi organizovanog kriminala u Srbiji bio označen kao najznačajniji narko-diler na području Zapadne Evrope povezan sa međunarodnim švercerima droge u Južnoj Americi. Kako se tamo navodi, novac stečen trgovinom droge uložio je u kupovinu placeva i izgradnju nekretnina kako u Srbiji tako i u zemljama Zapadne Evrope.

Kosmajac je široj javnosti postao poznat kada ga je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u junu 2014. označio kao najvećeg narko-dilera u Srbiji. Tada je osnovan policijski tim koji se bavio dokazivanjem da je Kosmajac umešan u šverc droge, međutim, u tome nisu bili uspešni.

Premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za KRIK rekao je da nije bilo dokaza protiv Kosmajca, kao i da su pojedinci koji su učestvovali u policijskoj akciji „radili sa Kosmajcem“.

Kosmajac je bio optuživan i za utaju oko 4.000 evra poreza. Te optužbe su, međutim, odbačene.

Svu dokumentaciju u vezi sa Kosmajcem možete pogledati u našoj arhivi dokumentacije. Pristup imaju samo registrovani korisnici.

Comments are closed.