Kosmajac nije izvršio krivično delo, već prekršaj

Kosmajac nije izvršio krivično delo, već prekršaj

Protiv Dragoslava Kosmajca, koga je premijer Srbije označio kao najvećeg narko-dilera u zemlji, odbijena je optužba da je utajio četiri hiljade evra poreza. U pitanju nije krivično delo, već prekršaj, naveo je nadležni sud.

Piše: Pavle Petrović

Kosmajac je javnosti postao poznat kada je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u junu 2014. godine rekao da je on najveći narko-bos u zemlji. Ubrzo nakon toga, ministar policije Nebojša Stefanović formirao je policijsku grupu da istraži „navode u vezi sa eventualnim kriminalnim aktivnostima Dragoslava Kosmajca“. Grupa, međutim, nije uspela da dokaže da je Kosmajac umešan u šverc droge i organizovani kriminal.

Doniraj KRIK_300x140Premijer Vučić je u intervjuu za KRIK rekao da akcija protiv Kosmajca nije uspela jer nije bilo dovoljno dokaza.

„Na kraju je pronađena utaja poreza. Da li je to dovoljno – nije“, rekao je Vučić i kao razlog neuspeha u istragama istakao da su mnogi iz policije „radili sa Kosmajcem“.

Kosmajac je uhapšen u novembru 2014. godine u svojoj kući. Iz pritvora u kojem je proveo tri meseca, izašao je pošto je platio jemstvo od 200.000 evra. Dok je boravio u pritvoru, Viši sud mu je privremeno oduzeo imovinu.

Od konferencije za novinare do danas protiv Kosmajca su podignute dve optužnice.

U oktobru prošle godine optužen je da je podstrekao radnika privatne firme koja je imala ugovor sa Republičikim geodetskim zavodom da zloupotrebi položaj. Radnik je pomogao Kosmajcu da se nezakonito upiše kao vlasnik parcele veličine 7,5 ari u Malom Mokrom Lugu, navodi se u krivičnoj prijavi policije, čiju kopiju KRIK poseduje. Ova optužnica još nije potvrđena od strane suda. Više o slučaju pročitajte u posebnoj priči.

Optužnica podignuta početkom ovog meseca, Kosmajca je teretila da je utajio oko četiri hiljade evra poreza. Nju je, međutim, Prvi osnovni sud odbio ističući da je u pitanju prekršaj, a ne krivično delo.

„Optužni predlog je odbijen jer delo koje je predmet optužbe nije krivično delo. Poreska utaja postoji ukoliko je utajen porez veći od 150 hiljada dinara u toku jedne godine. Do tog iznosa je prekršaj“, kazala je za KRIK Ivana Ramić, portparol Prvog osnovnog suda.

U optužnom predlogu koji je tužilaštvo sudu podnelo početkom meseca navodi se da je Kosmajac utajio 512.056 dinara poreza u periodu od 2009. do 2013. godine. Nijedne godine nije utajen iznos veći do 150 hiljada dinara, koji bi ovo činio krivičnim delom, kaže Đorđe Simić, Kosmajčev advokat.

„Tužilaštvo je navelo krivično delo poreska utaja u produženom trajanju, znači više radnji. Svaka ta radnja mora po sebi da bude krivično delo da bi se napravilo produženo delo, a ovde imamo samo niz prekršaja“, rekao je Simić.

„Tužilaštvo to radi uvek kada pokušava da izgura nešto i pored odluke Kasacionog suda od pre nekoliko godina da se sabiranjem prekršaja ne može praviti krivično delo“, kazao je Simić.

Kriminalne veze

Kosmajac je, prema policijskim izveštajima i izvorima i sudskim svedočenjima, bio jedan od većih krijumčara kokaina na Balkanu. Za ova krivična dela nikada nije bio uhapšen ili optužen.

Čuveni kriminalac Boris Petkov i Dragoslav Kosmajac (foto Puls Asfalta)

Čuveni kriminalac Boris Petkov i Dragoslav Kosmajac (foto Puls Asfalta)

Kosmajac je povezan sa međunarodnim krijumčarima opojne droge u Južnoj Americi, odakle organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu. On sam nikada ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti licima koja neposredno vrše navedene poslove“, piše u Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a Srbije iz 2001. godine.

U Beloj knjizi se navodi da je Kosmajac drogom snabdevao Ljubišu Buhu Čumeta i Dušana Spasojevića, bivše vođe dve najmoćnija kriminalna klana u Srbiji – „surčinskog“ i „zemunskog“.

Kosmajac ima posredne veze i sa narko-bosom Darkom Šarićem, koji je prošle godine osuđen na 20 godina zatvora zbog šverca više od pet tona kokaina. Boban Stojiljković iz Vranja, osuđen na 11 godina zatvora kao deo Šarićeve grupe, bio je vlasnik stana u slovačkoj prestonici Bratislavi. Na adresi stana prijavljeno prebivalište imali su Šarić i Kosmajac.

Do 2000. godine protiv Kosmajca je podneto više krivičnih prijava, uglavnom zbog posedovanja oružja, pokazuju dokumenta koje je sakupio KRIK.

Osuđen je dva puta – 1973. godine na šest godina zatvora 1977. godine na šest godina i tri meseca zatvora. Odslužio je obe kazne.

Dokumentaciju koja se odnosi na Dragoslava Kosmajca možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

Postanite prijatelj sajta i pomozite nam da nastavimo da istražujemo. Kako da donirate KRIK možete pročitati na ovom linku. Hvala što nas podržavate!

Comments are closed.