Kosmajac izneo odbranu: Sve sam pošteno platio

Kosmajac izneo odbranu: Sve sam pošteno platio

Dragoslav Kosmajac (foto: P. Petrović)

Dragoslav Kosmajac (foto: P. Petrović)

Dragoslav Kosmajac negirao je optužbe da je uticao da se na njegovo ime upiše državno zemljište od 7,5 ari u Malom Mokrom Lugu. Kosmajac je tako oštetio budžet Srbije za oko 95.000 evra, po proračunu tužilaštva.

Piše: Jelena Radivojević

Iznoseći svoju odbranu Kosmajac je detaljno objasnio kako je od 1995. do 2005. godine kupovao parcele i istakao da je sve uvek pošteno platio.

„Nikada ni od jednog advokata, ni od jednog geometra, nisam tražio da urade nešto nezakonito ili nedozvoljeno, uredno sam plaćao sve usluge. Na primer, da neko drugi čeka u redu umesto mene jer sam ja, da izvinite, imao pametnija posla“, izjavio je Kosmajac.

Odmor i lečenje
Odbrana je tražila da se Kosmajcu ukine zabrana napuštanja boravišta i vrati pasoš. Kao argumente izneli su srčane probleme i lečenje u Nemačkoj, ali i odlazak na godišnji odmor. Njegov advokat istakao je da je Kosmajac položio jemstvo od 200.000 evra i da mu je privremeno oduzeta sva imovina i da mu stoga nije u interesu da beži. Tužilac se složio sa mišljenjem odbrane, ali je sud odbio ovaj predlog.

Rekao je da je spornu zemlju od 7,5 ari kupio od suseda sa kojima živi „dobro i komšijski“ i da mu nije jasno odakle to da je zemlja državna pošto je pri kupovini konsultovao advokate.

Kosmajac je objasnio da dosad nije želeo da iznosi odbranu zbog načina na koji je uhapšen, ali i zbog toga kako je tekao proces. Podsetio je da u trenutku hapšenja nije imao branioca zbog štrajka advokata.

„Izjavu nisam davao, jer kada vam trideset policajaca upadne u sred noći, a nije bilo razloga za tako nešto – nisam imao poverenje (u policiju i tužilaštvo)“, rekao je Kosmajac.

On je istakao da bi sva dokumenta o kupovini zemlje dostavio još u predistražnom postupku da ga je neko kontaktirao. U tom slučaju „ovo nikad ne bi došlo do ovog suda“, tvrdi on.

Tužilac nije imao pitanja za Kosmajca.

Druga dvojica optuženih Drago Milidrag i Milan Rapaić, koji se terete da su zloupotrebili službeni položaj, negirali su krivicu.

Milidrag je bio angažovan u privatnoj firmi koja je imala ugovor sa Republičkim geodetskim zavodom da izradi katastar nepokretnosti za opštinu Zvezdara gde Kosmajac živi.

On je naglasio da se greške u Republičkom geodetskom zavodu i dalje broje desetinama hiljada i da je zbog toga katastar zaposlio desetine pravnika i geometara koji će se time baviti.

Geometar Milan Rapaić posredovao je da se Milidrag i Kosmajac upoznaju.

Najveći narko-diler

Ko sudi Kosmajcu
Predsednica veća sudija Tatjana Sretenović, koja sudi Kosmajcu, donela je oslobađajuću presudu krajem prošle godine za Radomira Počuču optuženog zbog ugrožavanja sigurnosti aktivista nevladine organizacije „Žene u crnom“. Sretenović je osudila trojicu bivših radnika Državne bezbednosti na ukupno 22 godine zatvora zbog pomaganja u neuspelom atentatu na lidera SPO Vuka Draškovića.  Presudu je kasnije ukinuo Apelacioni sud.

Kosmajac je široj javnosti postao poznat kada ga je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u junu 2014. prozvao za najvećeg narko dilera u Srbiji. Tada je osnovan tim koji se bavio dokazivanjem da je Kosmajac umešan u šverc droge, međutim, u tome nisu bili uspešni.

Premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za KRIK rekao je da nije bilo dokaza protiv Kosmajca, kao i da su pojedinci koji su učestvovali u akciji „radili sa Kosmajcem“.

Kosmajac je bio optuživan i za utaju oko 4.000 evra poreza, međutim i te optužbe su odbačene.

Prošlost i veze

U Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a Srbije iz 2001. godine navodi se da je Kosmajac jedan od najznačajnijih trgovaca drogom na području Zapadne Evrope povezan sa međunarodnim švercerima u Južnoj Americi.

Pošto je njegov posao bila organizacija nabavke, transporta i preprodaja, on nije dolazio u kontakt sa drogom već je za to angažovao Ljubišu Buhu Čumeta i Dušana Spasojevića, šefove surčinskog i zemunskog klana, i njihove ljude. Sve stečeno švercom droge uložio u kupovinu placeva i izgradnju nekretnina kako u Beogradu tako i u raznim zemljama Zapadne Evrope, piše u Beloj knjizi.

Pročitajte sve o ovom slučaju.

Dokumentaciju možete pogledati u našoj arhivi.

1 Comment

  1. braka kaže:

    Pa ovaj i liči na Fernando Rey-a iz Francuske veze