Komitet Evropske komisije: Zabrinuti smo zbog kriminalizacije KRIK-a i CRTA-e

Komitet Evropske komisije: Zabrinuti smo zbog kriminalizacije KRIK-a i CRTA-e

EESC logo (foto: eesc.europa.eu)

Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) izražava duboku zabrinutost zbog kriminalizacije civilnog društva, medija i opozicije u Srbiji, saopštilo je ovo savetodavno telo Evropske komisije povodom nedavnih napada na redakciju KRIK-a i predstavnika nevladine organizacije CRTA. Mediji bliski vlasti i poslanici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) od prošle nedelje vode opasnu kampanju protiv KRIK-a lažno nas optužujući da sarađujemo sa Veljkom Belivukom, nedavno uhapšenim vođom kriminalne grupe.

Piše: Milica Vojinović

„Događaji koji uključuju Mrežu za izveštavanje o kriminalu i korupciji (KRIK) i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) mogu biti štetni za proces pristupanja Srbije (Evropskoj uniji), jer slabe osnovne principe demokratije, vladavine zakona i slobode medija“, navodi se u saopšternju EESC-a.

Ovo telo poziva nadležne institucije u Srbiji da zaštite nezavisne medije i civilno društvo kako bi im bilo omogućeno da rade u slobodnom okruženju što je preduslov za svako demokratsko društvo.

U kampanji koja traje više od nedelju dana predstavnici vlasti i provladini tabloidi lažno su optužili KRIK da sarađuje sa grupom Veljka Belivuka, a poslanik vladajuće Srpske napredne stranke u skupštini nas je optužio da ne plaćamo porez i da smo kriminalno udruženje.

Napade su do sada osudile pojedine strane ambasade, tela Evropske unije i brojna domaća i međunarodna novinarska udruženja i organizacije civilnog društva. Između ostalog, i poslanici u Evropskom parlamentu podneli su nove amandmane na izveštaj o Srbiji kojima kritikuju napade na KRIK i CRTA-u.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć gostujući na RTS-u da nije oduševljen radom KRIK-a, ali da nema prava da vodi hajku i da će se truditi da zaštiti prava novinara. On je i prošle nedelje reagovao i apelovao na medije bliske vlasti da prestanu sa kampanjom, ali se to nije desilo. 

Belivukova grupa nedavno je uhapšena i sumjiči se za ubistva, otmice, pranje para i prodaju droge.

KRIK je još ranije otkrio veze koje su Belivuk i njegovi saradnici imali u policiji i politici, a kojima se institucije i provladini mediji nisu se bavili. Našu redakciju sada pokušavaju da optuže da sarađuje sa ovom grupom što je posebno opasno s obzirom na to da je Belivukova grupa deo kavačkog klana koji učestvuje u ratu sa škaljarskim klanom. U ovom ratu koji traje više godina ubijeno je oko 50 osoba.

O vezama ovog klana u vlasti pročitajte ovde.

Comments are closed.