Komisija pre pola godine utvrdila da je Trešnjev uspešan sudija

Komisija pre pola godine utvrdila da je Trešnjev uspešan sudija

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović rekao je da je sudiju Aleksandra Trešnjeva premestio iz Posebnog odeljenja za organizovani kriminal jer Trešnjev nije pokazao dovoljno stručnosti da sudi u ovom odeljenju. Komisija Apelacionog suda je, međutim, pre pola godine ocenila da Trešnjev „izuzetno uspešno obavlja sudijsku funkciju“.

Piše: Bojana Pavlović

Stepanović je u saopštenju naveo da ne postoji opravdanje da se Trešenjevu produži mandat pošto je na osnovu analize njegovog šestogodišnjeg rada u ovom odeljenju utvrđeno da „nije pokazao dovoljan stepen stručnosti i osposobljenosti“.

Predsednik suda navodi da je Trešnjev od kada radi u tom odeljenju pravnosnažno rešio svega dva predmeta.

„U pogledu kvaliteta rada, sudija Aleksandar Trešnjev je imao 60 odsto ukinutih odluka, dok su troje sudija, kojima takođe ističe šestogodišnji mandat u januaru naredne godine, ostvarile daleko bolji kvalitet rada i uz to rešile veći broj predmeta“, navodi Stepanović.

Ovakva ocena predsednika suda je iznenađujuća s obzirom na evaluaciju rada Trešenjeva koju je u junu ove godine izradila Komisija Apelacionog suda u kojoj je istaknuto da Trešnjev „izuzetno uspešno obavlja sudijsku funkciju“. Komisija je ocenjivala period od jula 2015. godine.

„Rad sudija vrednuje se tako što Komisija za svakog sudiju pojedinačno utvrđuje da li je ispunio propisana merila i pri oceni kvaliteta uzela u obzir broj i složenost predmeta. Iz priloženog izveštaja o radu Aleksandra Trešnjeva utvrđuje se da je sudija sve odluke uradio u roku koji je određen posebnim rešenjima predsednika Višeg suda u Beogradu“, piše u dokumentu.

Dalje se navodi da je Trešnjev imao u radu ukupno u 52 predmeta od kojih je rešio 42.

Podsetimo, Stepanović je prekjuče odlukom o godišnjem rasporedu Trešnjeva iz odeljenja za organizovani kriminal vratio u krivično odeljenje Višeg suda s obrazloženjem da mu je istekao mandat. Trešenjev je odmah uložio prigovor na ovu odluku o kom će odlučivati predsednik Apelacionog suda.

Zbog ove izmene sva suđenja u kojima je postupao Trešnjev krenuće ispočetka uključujući i dva postupka protiv narko-bosa Darka Šarića koja traju već sedam godina.

Trešnjev je drugi sudija iz veća koje sudi Šariću da je sklonjen sa pozicije. Pre dve godine, Stepanović je premestio i sudiju Vladimira Vučinića sa istim objašnjenjem o isteklom mandatu.

Od početnog tročlanog veća koje je osudilo Šarića na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za međunarodni šverc kokaina ostao je samo predsednik veća Siniša Petrović.

Konflikt između predsednika suda i Trešenjeva traje od prošle godine kada je Stepanović pokrenuo i postupak protiv sudije zbog njegovog članstva u strukovnom udruženju „Cepris“. Visoki savet sudstva proglasio se nenadležnim da o ovome odlučuje.

Pročitajte o pritiscima na sudiju Trešnjeva

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću

Comments are closed.