Komesar Saveta Evrope: Pojačani pritisci na novinare u Srbiji

Komesar Saveta Evrope: Pojačani pritisci na novinare u Srbiji

Nils Muižnieks (foto: printscreen)

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks ocenio je danas u Beogradu da je u Srbiji ozbiljno pogoršana atmosfera u kojoj rade mediji, kao i da ima sve više pretnji i napada na novinare protiv kojih se vode „kampanje blaćenja“.

Izvor: Beta

Muižnieks je na konferenciji za novinare, na kraju četvorodnevne posete Srbiji, izjavio da je atmosfera u kojoj rade novinari mnogo lošija nego što je bila prilikom njegove prethodne posete 2015. godine.

„Protiv novinara se vode kampanje blaćenja, političari novinare nazivaju izdajnicima, plaćenicima i stranim agentima“, rekao je Muižnieks, istakavši da je za njega ključno da se nađu osobe koje prete i napadaju novinare.

Komesar Saveta Evrope je rekao da je tokom posete uvideo da u stavu o slobodi medija postoji ogroman jaz i polarizacija između vlasti, i civilnog sektora i medija.

To se delom može objasniti time što su novinari „frustrirani rezultatima dijaloga“ s vlastima, rekao je Muižnieks i dodao da novinari žele da vide rezultate svog angažovanja u dijalogu i uticaj svojih predloga na dokumente i ponašanje vlade. To se međutim, naveo je, ne dešava u dovoljnoj meri.

Podsetivši da je prilikom posete pre više od dve godine bio zadovoljan uvođenjem projektnog finansiranja medija, Muižnieks je rekao da je sada čuo mnogo kritike tog sistema zbog netransparentnosti dodele sredstava. Čuo je i da oni koji dobijaju sredstva, ne poštuju uvek novinarski etički kodeks i ne rade u javnom interesu.

Muižnieks je rekao da privatizacija medija nije završena, i da je dovela do većeg stepena nesigurnosti u medijima koji su u Srbiji u posebno teškoj situaciji ne samo zbog ekonomske krize, nego i zbog mera štednje i privatizacije.

O novinskoj agenciji Tanjug Muižnieks je rekao da je „u demokratiji problematično postojanje državnog vlasništva u medijima“.

„Svuda vidim dosta propagande, čak i u komercijalnim medijima, tako da nam takva propaganda nije potrebna u državnim medijima“, rekao je Muižnieks.

Dodao je da je drugo pitanje kada se radi o javnom servisu, za koji je ključno da bude nezavisan, pluralistički i adekvatno finansiran.

Komesar Saveta Evrope je rekao da u Srbiji, za razliku od drugih zemalja u kojima je bio, nije dobio mnogo kritika i pritužbi na zakonodavni okvir u vezi s medijima, i da ovog puta niko nije govorio o hakovanju sajtova i blokiranju medijskog sadržaja, kao 2015. godine.

Pohvalivši rad Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Muižnieks je rekao da on olakšava rad istraživačkih novinara, ali da je pristup informacijama i dalje otežan.

Muižnieks je kritikovao Vladu Srbije što ne poštuje preporuke poverenika, a Skupštinu Srbije što ne razmatra njegove izveštaje.

„Jedan od načina da se poboljša stanje je da vlada na sistematski način odgovara na upozorenja objavljena na platformi Saveta Evrope za zašitu bezbednosti novinara. Reagovanje na upozorenja bi bio znak dobre volje s njihove strane, i moglo bi da pomogne da se izgradi most između vlade i skeptičnih poslenika medija“, rekao je Muižnieks.

Dodao je da je Vlada Srbije do sada odgovorila na svega četiri od 12 upozorenja objavljenih na platformi Saveta Evrope.

Muižnieks je rekao da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova u razgovoru o napadima na novinare dobio odgovor da novinari moraju odmah da prijave napade, a „ne dve sedmice kasnije kada ne mogu da sprovedu adekvatnu istragu“.

„Njihov stav je izgleda da novinari treba bolje da se upoznaju sa zakonom. Ja predlažem da rad policije treba da bude transparentniji o tome dokle su došli u istragama, tako da ne postoji sumnja u njihovu spremnost da nađu počinioce“, rekao je Muižnieks.

Comments are closed.