Kokain pronađen na brodu „Jadran“ u Crnoj Gori trebalo da se prošvercuje u Tursku

Kokain pronađen na brodu „Jadran“ u Crnoj Gori trebalo da se prošvercuje u Tursku

Brod „Jadran“ (foto: Vojska Crne Gore)

Na školskom brodu „Jadran“ u Tivtu pronađeno je 60 kilograma kokaina čija se vrednost procenjuje na oko pet miliona evra. Kokain je trebalo da se brodovima prošvercuje u Tursku, odakle bi se na isti način u Crnu Goru prevezao heroin, saopštilo je crnogorsko Specijalno tužilaštvo.

Piše: Milica Vojinović

Kokain spakovan u 56 paketa pronađen je prošlog petka, a veštačenjem je utvrđeno da je droga velike čistoće – veće od 80 odsto.

„Vrednost pronađene opojne droge je oko pet miliona evra“, saopštio je danas specijalni tužilac Saša Čađenović.

Tužilac Čađenović saopštio je da prikupljeni dokazi ukazuju da je u prethodnom periodu formirana kriminalna organizacija čiji je plan bio da kokain iz Crne Gore pomorskim putem, odnosno brodovima transportuje ka lukama u Turskoj.

Drogu bi tamo isporučivali drugim članovima kriminalne organizacije, dok bi se u povratku od istih osoba preuzimale iste količine heroina koji bi se švercovao u Crnu Goru i prodavao.

„Prema kriminalnom planu, na isti način, zajedno sa opojnom drogom, trebalo je da bude transportovano i oružje sa teritorije Crne Gore prema Turskoj “, rekao je Čađenović.

On je naglasio da je na osnovu prikupljenih dokaza utvrđeno da je kriminalna organizacija bila spremna da primenjuje nasilje i zastrašivanje.

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je postupak protiv pet osoba, osimnjičenih za kriminalno udruživanje, šverc droge i nedozvoljeno držanje oružja.

Uhapšene su tri osobe, a prema pisanju crnogorskih medija među njima je podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović, koji se sumnjiči da je proteklih dana, tokom pripreme broda za krstarenje, kokain uneo i sakrio u jednu prostoriju na brodu. Za dvema osobama se još traga.

Brod „Jadran“ je u vlasništvu Mornarice Vojske Crne Gore i koristi se za obuke studenata Pomorskog fakulteta.

Na dan kada je droga zaplenjena na brodu je trebalo da se održi praktična obuka studenata Pomorskog fakulteta iz Kotora u okviru dosadašnje saradnje Ministarstva odbrane i Univerziteta Crne Gore, pišu crnogorske „Vijesti“.

1 Comment

  1. klan kaže:

    skocila cena na oko 80000 po komadu hahahaha

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *