Koha: Tužilaštvo ima dokaze da su uhapšeni Srbi pomogli ubici Ivanovića

Koha: Tužilaštvo ima dokaze da su uhapšeni Srbi pomogli ubici Ivanovića

Foto: mc.rs

Trojicu uhapšenih Srba kosovsko tužilaštvo sumnjiči da su pomogli ubici Olivera Ivanovića, navodi kosovski list „Koha ditore“. Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković i Marko Rošić sumnjiče se za teško ubistvo, odavanje službene tajne i nezakonito držanje oružja.

Piše: Jelena Radivojević Izvor: Koha ditore

Glavni osumnjičeni je Spasojević, istražitelj u policiji na severu Kosova, za koga se veruje da je pomogao izvršiocu tako što mu je olakšao da pobegne sa lica mesta službenim vozilom policije, piše u spisima kosovskog tužilaštva u koje je uvid imala „Koha“.

Prilikom pretresa Spasojevićeve kuće policija je pronašla oružje za koje nije imao dozvolu – automatsku pušku kalašnjikov, više od sto metaka, jednu ručnu bombu kao i pancir.

Marko Rošić sumnjiči se zbog pisma pronađenog u Ivanovićem džepu u kom je napisan registarski broj džipa u vlasništvu Rošićeve porodice. Njime je nakon ubistva, tvrdi tužilaštvo, praćen i brat Olivera Ivanovića, Miroslav.

Za Dragišu Markovića, takođe policajca na severa Kosova, veruje se da je sa lica mesta prenosio podatke jednom policijskom službeniku u Srbiji, piše u dokumentima tužilaštva, a prenosi „Koha“.

Za osumnjičene Rošića i Markovića tužilaštvo navodi da su koristili nadimke „Roske“ i „Liman“.

Tužilaštvo je tražilo da se uhapšenima odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva ili uticanja na svedoke.

Osumnjičeni pred sudom

Sva trojica osumnjičenih negirala su da su umešana u ubistvo Ivanovića. Spasojević je rekao da je prvi došao na mesto zločina, da je sarađivao sa kolegama iz Prištine i objasnio im gde se nalaze kamere. Priznao je da je pronađeno oružje njegovo i objasnio da mu je ostalo iz rata jer je bio pripadnik MUP-a Srbije.

Njegov advokat Negovan Šaranović naveo je da optužbe ne zasnivaju na čvrstim dokazima, da je Spasojević neosnovano u pritvoru i zatražio da mu se omogući da se brani sa slobode.

Rošićev branilac Miro Delević kaže da tužilaštvo njegovog branjenika sumnjiči za praćenje Olivera i Miroslava Ivanovića, ali da nisu dostavljeni dokazi koji bi potvrdili da su oni takav slučaj prijavili policiji.

Delević je naveo da je da je moguće da je Ivanović uočio Rošićev automobil pošto je on radio kao obezbeđenje u obližnjem kafiću „Dama“, ali da nije bilo prijave da je taj automobil sumnjiv ili korišćen za nelegalne poslove.

Tužilaštvo navodi i da se Rošić često parkirao u blizini restorana „Grej“ u vlasništvu Milana Radoičića koji je takođe osumnjičen za umešanost u ovom ubistvu, ali ga kosovska policija nije uhapsila. Radoičić je potpredsednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu.

Marković je takođe rekao da nije kriv. Njegov branilac Dejan Vasić zatražio je da on bude pušten iz pritvora ističući da su optužbe neosnovane i neprecizne.

Sud je, međutim, trojici uhapšenih produžio pritvor na mesec dana, uz obrazloženje da je krivično delo bilo dobro organizovano, kao i da bi osumnjičeni mogli da ga ponove.

Radoičić saslušan u Srbiji

Radoičić je izbegao hapšenje prošlog petka, kada su uhapšena trojica osumnjičenih, pošto ga policija nije pronašla u njegovom domu u Kosovskoj Mitrovici. On je dan ranije prisustvovao sastanku predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima kosovskih Srba, međutim, Vučić je negirao da se on i dalje nalazi na teritoriji Srbije.

Srpska policija, međutim, dva dana kasnije saopštila je da je saslušala Radoičića. Predsednik Vučić istakao je da policija može sa sigurnošću da tvrdi da on nije učestvovao u ubistvu Ivanovića. On je optužio kosovske vlasti da Radoičiću smeštaju ubistvo i da žele da ga ubiju kako bi oslabili Srbiju u pregovorima oko budućnosti Kosova.

Istraga protiv njega u Srbiji nije ni pokrenuta.

Više o Milanu Radoičiću pročitajte na ovom linku.

 

Comments are closed.