Koalicija za slobodu medija: Presuda KRIK-u – presuda slobodi izražavanja novinara

Koalicija za slobodu medija: Presuda KRIK-u – presuda slobodi izražavanja novinara

Foto: pixabay

Presuda KRIK-u zbog teksta u kome su objavili da je protiv redakcije podneto više SLAPP tužbi, uključujući i tužbu koju su podneli rukovodioci policijske Jedinice za zaštitu svedoka, ugrožava slobodu izražavanja novinara, saopštila je danas Koalicija za slobodu medija. Ovu presudu doneo je sudija Slobodan Keranović, u javnosti poznat po tome što je brzo osudio NIN po tužbi tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

Piše: Bojana Jovanović

Koalicija za slobodu medija ističe da je ovom presudom ugrožena sloboda izražavanja novinara jer im se presudom ograničava izveštavanje sa procesa koji se vode protiv njih.

„Koalicija smatra da se ovakvom presudom država meša u slobodu izražavanja i vrši pritisak da mediji ne smeju da objave da se protiv njih vode postupci“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe i da bi ovom presudom mogao da bude povređen interes javnosti jer je njome KRIK-u naloženo da ukloni deo teksta u kome piše da su ih komandant Jedinice za zaštitu svedoka Goran Živković i dvojica njegovih kolega tužili – što KRIK mora da učini ukoliko presuda postane pravnosnažna.

KRIK je, podsetimo, u tekstu zbog koga je osuđen naveo da je protiv novinara ove redakcije podneto desetak tužbi, za koje smatra da su SLAPP, odnosno da su podnete kako bi se na redakciju izvršio pritisak. Među nabrojanim tužbama je i ona koju su podneli policijski komandant Goran Živković i dvojica njegovih saradnika iz policijske Jedinice za zaštitu svedoka. Zbog toga što smo u ovom tekstu objavili da su nas tužili, sva trojica su podnela novu tužbu protiv KRIK-a.

Postupak je vodio sudija Slobodan Keranović, u javnosti poznat po tome što je posle samo jednog ročišta osudio NIN-u po tužbi tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

Sudija Keranović je usvojio tužbu policajaca i osudio KRIK. Utvrdio je da je KRIK-ov tekst policajcima izazvao duševne bolove i narušio privatnost, pa je novinarima naložio da im plate novčanu naknadu i troškove u iznosu od 374.200 dinara. Osim toga, naložio je da se sa sajta KRIK-a obriše deo teksta u kome je pomenuta tužba policajaca. 

Sudija je u presudi naveo da se ne radi o SLAPP tužbi navodeći da je Ustavom predviđeno da „svako može da tuži“, kao i da je KRIK policajcima povredio čast i ugled pošto ih je predstavio kao cenzore koji su ih tužili da bi ih finansijski i vremenski iscrpeli.

Naveo je i da su policajci u tekstu predstavljeni kao „marionete“ režima i da su na rukovodećim pozicijama jer su u navodnoj vezi sa „režimom“. Ove informacije ne postoje u tekstu KRIK-a.

Presuda sudije Keranovića nije pravosnažna i KRIK je se na nju žalio Apelacionom sudu u Beogradu.

Redakcija KRIK-a u poslednje dve godine zatrpana je SLAPP tužbama, odnosno tužbama čiji je cilj zastrašivanje, iscrpljivanje i ućutkivanje novinara. U tom periodu podneto je 12 tužbi, a osim Keranovićeve, doneta je još jedna osuđujuća presuda – u postupku po tužbi ministra policije Bratislava Gašića. I u tom slučaju presuda još nije pravosnažna.  

KRIK je za sada pravosnažno dobio jedan postupak – koji je pokrenut po prvoj tužbi policajaca Jedinice za zaštitu. Sudije su utvrdile da su novinari KRIK postupali u javnom interesu. Više pročitajte ovde.

Više detalja o Keranovićevoj presudi pročitajte u ovom tekstu.

Više o tome ko je sve tužio KRIK, pročitajte ovde.

Comments are closed.